Linkovi

EU osudila nasilje u albanskom parlamentu


Evropska unija je danas osudila nasilje albanskih opozicionih poslanika tokom glasanja o izboru privremenog državnog tužioca.

EU je pozvala političke partije u Albaniji da "budu partneri u provodjenju važnih reformi ključnih za albansku želju da se pridruži Uniji", navodi AP.

Opozicioni poslanici jučer su bacali dimne bombe u parlamentu, dok su se njihove pristalice sukobile s policijom ispred zgrade, suprotstavljajući se izboru privremenog državnog tužioca koji smatraju neustavnim.

Uprkos nasilju opozicije, vladajuća većina uspjela je izabrati Artu Marku za vršioca dužnosti državnog tužioca sa 69 glasova Socijalističke partije, poslije čega je, u oblaku dima, Marku položio zakletvu.

Albanija, članica NATO od 2009. godine, ima status kandidata za članstvo u EU od 2014. godine i nada se da će slijedeće godine otvoriti pregovore o članstvu u Uniji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG