Linkovi

ALBANIJA: Dim u parlamentu i na ulicama tokom biranja glavnog tužioca


Albanski parlament
Albanski parlament

Parlament u Tirani izabrao je novog i privremenog glavnog tužioca, na napetoj sjednici za vrijeme opozicionog protesta unutar i izvan Parlamenta.

Novi tužila Arta Marku je davao zakletvu dok je sala bila puna dima od dimnih bombi koje su bacili opozicioni oslanici.

Predsjednik parlamenta uspio je da otvori petu tačku dnevnog reda, uprkos neredu unutar i van zgrade.

Opozicija je okupila hiljade svojih pristalica pred parlamentom "u znak protesta zbog hapšenja tužilaštva od strane premijera Rame", kako je rekao lider PD Lulzim Basha.

Poslanici opozicije razgovaraju na trgu, dok unutar plenarne dvorane socijalisti pokušavaju da prate dnevni red.

Većina je glasala da izbor tužioca ostaje na dnevnom redu, ali je opozicija rekla da je to neustavna i opasna inicijativa.

Predsjednik parlamenta Gramoz Ruci rekao je da bi se opozicija mogla obratiti Ustavnom sudu.

SMI je apelovao na tri kandidata za tužioca da se povuku iz trke.

Protestanti opozicije su bacali petarde u dvorište Skupštine i gurali se policijskim kordonima.

Poslanik opozicije Grida Duma izjavio je na skupu da demonstranti nestrpljivo čekaju ulazak u skupštinu jer "to je vaša sala, a ne korumpiranih socijalista koji zloupotrebljavaju pravdu".

Socijalistički poslanik Ulsi Manja izjavio je da je to prvi put da glavnog tužioca ne bira Demokratsku stranka, i da zbog toga oni protestuju.

"Ovo je trebalo da bude normalna sesija, a zakoni i pravila su jasni. DP tvrdi da ne stoje, a učešće na mitingu nije dobro", rekao je on.

Parlament je nekoliko puta napustio postupak nakon što su poslanici Demokratske stranke spriječili nastavak sjednice, za koju se očekuje da će se na njoj izglasati privemeni tužilac.

Predsednik Demokratske stranke, Lulzim Basha, u početku je rekao da je danas jedan od najdramatičnijih dana parlamenta, da parlamentarna većina pokušava da preuzme vlast nad tužilaštvom.

"Ovo je antisocijalna sjednica. Socijalisti se spremaju za državni udar, ali ovlasti moraju biti odvojene jedni od drugih "- rekao je Basha.

"Pridržavajte se poretka ili se bavite posledicama", rekao je on.

Korupcija u pravosuđu ugrožava demokratske procese u ovoj zemji . Reforma pravosuđa je usvojena prošle godine, a trebala bi osigurati nezavisnost sudaca i tužilaca.

Albanija je članica NATO od 2009, status kandidata za EU ima od 2014 i iduće godine trebali bi početi predpristupni pregovori.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG