Linkovi

Ptice selice umjesto Afrike odlučile se za Izrael


Migracija ptica prema sjeveru znači da je njihov značaj za ljude ključno važan
Migracija ptica prema sjeveru znači da je njihov značaj za ljude ključno važan

Hiljade i hiljade prica koje se u hladnijim mjesecima obično sele u Afriku, sada su odlučile da im Izrael postane konačna zimska destinacija. Ornitolozi kažu da je to rezultat klimatske promjene, i da je ljudska interakcija sa određenim vrstama ptica sada potrebnija neko ikada.

U močvarnom dijelu doline Hula u Izraelu, na hiljade ždralova je pronašlo svoje privremeno zimsko stanište, dok su ranije nastavili svoj put sve dok afričkih nizina. Koji je razlog za to? Ekološki stručnjaci kažu da je to zbog klimatske promjene. Shay Agmon je koordinator za ptice u močvarnom parku Agamon Hula, gdje radnici vode računa i hrane te ptice. Agmon kaže da zbog sve veće suše širom Afrike, ove ptice su odabrale ugodniju i bujniju klimu ovog parka za svoje zimsko stanište.

"Svaka ptičja vrsta iz sjeverozapadne, centralne i istočne Evrope kao i iz zapadne Azije na svom putu ka Africi prelazi preko našeg područja. Ovdje bi se obično zaustavile na kratko da se nahrane i odmore. Ali je suša u Africi sada mnogo duža i ozbiljnija, nego što je to ranije bio slučaj", kaže Shay Agmon, koordinator za price u parku Agamon Hula.

Profesor zoologije Yossi Leshem sa Univerziteta Tel Aviv kaže da promjena u migraciji direktno utječe na farmere: "Ove male ptice u Evropi odlaze na poljoprivredna polja i hrane se sitnim insektima štetnim za usjeve. Ako ih više ne bude bilom farmeri će morati primijeniti više pesticida, a to košta više novca. I pesticidi ne ubijaju samo ptice, nego su štetni i za ljudsko zdravlje."

Shay Agmon kaže da migracija ptica prema sjeveru znači da je njihov značaj za ljude ključno važan: "Od sada pa nadalje, svaki aspekt konzervacije prirode ostaje u rukama ljudi. To znači da o prirodi moramo stalno voditi računa. To znači da smo mi zaduženi za zdravlje i dobrobit svake životinjske vrste oko nas."

Agmon kaže da je broj ptica koje su odlučile ostati u Izraelu umjesto da putuju do svojih uobičajenih zimskih staništa u Africi, u značajnoj mjeri porastao.

Ptice selice mijenjaju svoje migracione navike
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG