Linkovi

Proučavanje mikroorganizama na zemlji, uz pomoć satelita


Okeani i jezera su puni života, golim očima nevidljivim. U većini vodenih sredina živi ogroman broj mikroorganizama: bakterije, zooplanktoni i fitoplanktoni - koji su svi neophodni i prirodnom lancu ishrane. Naučnici sada koriste satelite za praćenje i proučavanje ovih sićušnih stvorenja.

Za šume često kažemo da su 'pluća zemlje'. Ali polovinu kisika na našoj planeti zapravo proizvode mikroskopski organizmi zvani fitoplanktoni koji žive u vodenom okruženju.

"Poput biljaka na zemlji, i fitoplanktoni pretvaraju beživotni ugljični dioksid u živu materiju putem procesa fotosinteze. Beživotni ugljenik se pretvara u kisik koji udišemo i šećer koji je neophodan za ishranu biljaka", kaže okeanografkinja Ovona Cetinić.

Ivona Cetinić koja radi u Univerzitetskoj organizaciji za naučno istraživanje, kaže da ima oko 5 hiljada raznih vrsta fitoplanktona u morskom okruženju. Njihova koncentracija varira, te najbolji način stvaranja globalne slike o njihovom stanju je ako ih posmatramo iz svemira.

"Ja koristim boje za praćenje. Boja okeana i način na koji se ona mijenja ukazuje na prisustvo fitoplanktona", kaže Ivona.

Fitoplanktoni žive do onih dubina mora do kojih prodiru sunčevi zraci. Rast temperature okeana i jezera, kao i prisustvo hranjive materije može dovesti do prevelike prisutnosti određenih vrsta fitoplanktona koji ispuštaju toksine.

"Oni možda i nisu tako toksični u okruženju u kojem žive, ili za ribe i vrste koje ih jedu. Ali su veliki problem za nas ljude, kao i za vrste poput delfina i neke vrste riba koje se nalaze na vrhu lanca ishrane", obrazlaže Ivona Cetinić.

Prikupljeni podaci se koriste za donošenje odluka o farmama ribe i račića ili o zatvaranju plaža, a i za stvaranje klimatskih modela za budućnost.

"Ono što možemo učiniti svi, to je da budemo uvijek svjesni svojih postupaka. Čak i najmanja stvar, i najmanja odluka koju u životu donesemo imaće posljedice na raznolikost života na zemlji", upozorava nas Ivona.

2022 godine, NASA planira lansiranje novih satelita za posmatranje zemlje sa kamerama koje će mnogo bolje razlikovati raznolikost života u jezerima i morima.

Pogled na okeane iz svemira
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG