Linkovi

BiH

HAG: Presuda Prliću i drugima 29.11.2017. u 10 sati


Na slici sa lijeva: Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milovoj Petković i Valentin Ćorić, 29. maj 2013. godine.
Na slici sa lijeva: Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milovoj Petković i Valentin Ćorić, 29. maj 2013. godine.

Nakon doživotne kazne za Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Tribunal u Hagu naredne sedmice objavljuje presudu „hrvatskoj šestorki” za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Žalbena presuda Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću bit će izrečena u srijedu, 29. novembra. Prvostepenom presudom iz 2013. godine osuđeni su na ukupno na 111 godina.

„Vijeće je, dakle, većinom glasova odlučilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat koji je za krajnji cilj imao uspostavljanje hrvatskog entiteta, djelimično u granicama Hrvatske banovine iz 1939. godine, kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje hrvatskog naroda”, obrazloženo je u sažetku presude.

Dokaz kojim tužioci ukazuju na sličnost Hrvatske banovine iz 1939. i Herceg-Bosne iz 1991.
Dokaz kojim tužioci ukazuju na sličnost Hrvatske banovine iz 1939. i Herceg-Bosne iz 1991.

Sudije su izvukle zaključak da su krajem 1991. godine članovi rukovodstva Herceg-Bosne i čelnici Hrvatske, među kojima i predsjednik u to vrijeme, Franjo Tuđman, ocijenili da je za „uspostavljanje hrvatskog entiteta neophodno promijeniti nacionalni sastav stanovništva na teritoriju za koje se tvrdilo da pripadaju Herceg-Bosni”.

„U najmanju ruku od kraja oktobra 1992. godine, Prlić, Stojić, Petković i Praljak znali su da je ostvarivanje ovog cilja u suprotnosti sa mirovnim pregovorima koji su se vodili u Ženevi i da podrazumijeva premještanje muslimanskog stanovništva izvan teritorije Herceg-Bosne”, navodi se u presudi.

Prema presudi, zločini su bili ishod plana koji su pripremili učesnici u udruženog zločinačkog poduhvata kako bi otjerali muslimansko stanovništvo iz Herceg-Bosne.

Međutim, optuženi se ne slažu sa ovakvim zaključcima sudija.

U martu ove godine, Jadranko Prlić je u žalbi na presudu kazao da Sudsko vijeće nije razmatralo dokaze prema kojima je Herceg-Bosna bila protiv prekrajanja granica i za saradnju sa muslimanima.

Jadranko Prlić, 29. maj 2013. godine.
Jadranko Prlić, 29. maj 2013. godine.

„Vijeće je pogrešno utvrdilo kriminaliziranu namjeru Herceg-Bosne”, kazao je Prlić.

Branilac Michael Karnavas je članovima Žalbenog vijeća u žalbi poručio da prvostepenu presudu „trebaju uzeti i baciti u smeće”.

„To su greške koje čovjek ne bi očekivao od jednog pretresnog vijeća na međunarodnom nivou”, rekao je Karnavas.

Predsjedavajući Žalbenim vijećem je sudija Carmel Agius, koji ujedno i predsjednik Tribunala u Hagu.​

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG