Linkovi

Mostar: Skup podrške haškim optuženicima nailazi na osude


Mostar

Skup „Podrška haškim uznicima” uz koncert Marka Perkovića Thompsona, koji bi se trebao za dva dana održati u Mostaru, nailazi na brojne osude.

Danas su to učinili i politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

„Politički direktori su naglasili da sve institucije u Bosni i Hercegovini, uključujući političke, vjerske i organizacije civilnog društva, treba da djeluju u pravcu promovisanja pomirenja, međusobnog razumijevanja i tolerancije te izbjegavaju događaje, aktivnosti i retoriku koja produbljuje podjele”, stav je PIC-a.

Istovremeno, u Mostaru za četvrtak, 8. juna, kada je planiran skup haškim optuženicima na stadionu pod Bijelim brijegom, najavljeno je i protestno okupljanje na Španskom trgu.

Sastanak Vijeća za implementaciju mira
Sastanak Vijeća za implementaciju mira

Skup se odnosi na podršku Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću kojima je Haški sud osudio na ukupno 111 godina zatvora.

​Prema nepravosnažnoj presudi, Prlić je u velikoj mjeri doprinio udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem stvaranja hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH).

„Zločini su bili ishod plana koji su pripremili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata kako bi otjerali muslimansko stanovništvo iz Herceg-Bosne”, zaključile su sudije.

Prlić je stava da Sudsko vijeće nije razmatralo dokaze prema kojima je Herceg-Bosna bila protiv prekrajanja granica i za saradnju sa muslimanima:„Vijeće je pogrešno utvrdilo kriminaliziranu namjeru Herceg-Bosne”.

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Čorić and Berislav Pušić
Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Čorić and Berislav Pušić

U ovoj godini Haški sud će objaviti pravosnažnu presudu.

Ranije je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao da skup neće biti otkazan uprkos brojnim zahtjevima.

„Neko je za, neko je protiv, a ja apelujem da sugrađani sačuvaju sigurnost i stabilnost u Mostaru”, rekao je Bešlić.

On je naveo da je Thompson, čiji je nastup nedavno zabranjen u Mariboru, ranije održavao koncerte u Mostaru i da ne postoji „pravno valjan razlog za neodržavanje koncerta”.

Ljubo Bešlić ne vidi problem u održavanju skupa
Ljubo Bešlić ne vidi problem u održavanju skupa

Skup je za Slobodnu Evropu komentarisala Štefica Galić, urednica portala Tačno.net.

„Smatram da je sramotno to što Thompson može pjevati samo u zapadnoj Hercegovini ili u dijelu Hrvatske, a zabranjen je u čitavom normalnom svijetu, upravo zato što je ovaj dio Hercegovine takav kakav jest. A Thompson je pjevač takav kakav jest, dakle naci pjevač, pjevač mržnje”, kazala je ona.

PIC je stajališta da su bespotrebni potezi koji za posljedice imaju „produbljivanje podjela i podizanje tenzija”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG