Linkovi

Borjana Krišto ne prihvata osude za nastup Thompsona u Mostaru


Borjana Krišto
Borjana Krišto

Borjana Krišto, kao delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH), lično je prije tri godine dočekala jednog haškog osuđenika za ratni zločin nakon što je pušten na prijevremenu slobodu.

Danas, kao zamjenica predsjedavajućeg Parlamenta BiH, nema ništa ni protiv skupa podrške haškim optuženicima i koncerta Marka Perkovića Thompsona najavljenog za sutra u Mostaru.

Upitana za komentar Vijeća za implementaciju mira (PIC) koji osuđuje takvo okupljanje, Krišto, koja je i član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), odgovorila je da se veseli što je PIC u vezi sa nečim i saglasan.

Nastup Thompsona nedavno je otkazan i u Mariboru. Slovenci su se protivili održavanju koncerta obrazlažući da promoviše mržnju i esktremizam.

Za PIC skupovi, poput mostarskog, produbljuju podjele i podižu tenzije.

Krišto u svemu ne vidi ništa sporno. U junu 2014. godine, ona se nalazila u delegaciji HDZ-a koja je dočekala haškog osuđenika za ratne zločine, Darija Kordića.

Uz Krišto, delegaciju su činili Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i hrvatski član Predsjedništva BiH, i Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH i član Predsjedništva HDZ-a.

Borjana Krišto, Dragan Čović i Marinko Čavara na dočeku Darija Kordića u Busovači 22. juna 2014. godine
Borjana Krišto, Dragan Čović i Marinko Čavara na dočeku Darija Kordića u Busovači 22. juna 2014. godine

„Kao predsjednik HDZ-a BiH, Kordić se zdušno uključio u zajednički plan progona. Planirao je, poticao i naređivao krivična djela u općinama Travnik, Vitez, Busovač̂a i Kiseljak, u blizini Lašvanske doline u srednjoj BiH”, samo je dio onoga za što je Kordića osudio Haški sud na 25 godina zatvora.

Skup u Mostaru najavljen za sutra na stadionu pod Bijelim brijegom se odnosi na podršku Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću kojima je Haški sud osudio na ukupno 111 godina zatvora.

„Zločini su bili ishod plana koji su pripremili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata kako bi otjerali muslimansko stanovništvo iz Herceg-Bosne”, zaključile su sudije u nepravosnažnoj presudi.

Prlić je stava da su sudije pogriješile kada su uvrdile kriminalnu namjeru Herceg-Bosne.

Skup organizuje Udruženje Hrvatsko srce nade iz Mostara. Na konferenciji za novinare rečeno je da se ne može drugima „diktirati šta će slaviti, kako će se veseliti”.

Vjeruju Prlić i drugi nisu krivci. Pravosnažnu presudu Haški sud objavit će ove godine. Održavanje skupa podrške uz koncert Thompsona je naišao na mnoge osude, a posljednja u nizu došla je iz PIC-a.

PIC: Izbjegavati događaje koje uzrokuju podjele
PIC: Izbjegavati događaje koje uzrokuju podjele

„Sve institucije u BiH, uključujući političke, vjerske i organizacije civilnoga društva, trebaju djelovati u pravcu promoviranja pomirenja, međusobnog razumijevanja i tolerancije, te izbjegavati događaje, aktivnosti i retoriku koji produbljuju podjele, što uključuje i glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca, povijesni revizionizam, te provokativnu upotrebu simbola”, smatraju politički direktori Upravnog odbora PIC-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG