Linkovi

BiH

PORUKA POLITIČARIMA: „Nećemo dijalizu, hoćemo bubrege”


Dijalizni pacijenti izlaze iz kruga KCUS-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Dijalizni pacijenti izlaze iz kruga KCUS-a

Pacijenti su odlučili da jutros ne odu dijalizu širom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Na taj potez primorali su ih političari zbog toga što se dugo čeka na usvajanje izmjena Zakona o transplantaciji organa tkiva u svrhu liječenja, a što b, kažu, i omogućilo više darivatelja organa.

Šta znači preskočiti dijalizu, odgovorila je Hanifa Lojo iz Sarajeva, koja je već šest godina na hemodijalizi.

„Vjerujte u roku tri do četiri sata ako se ne uključimo na dijalizu možemo se ugušiti. Već dolazi do tog trenutka da nas davi u prsima”, kaže ona.

Govoreći o uslovima kroz pacijenti prolaze za vrijeme dijalize, ona kaže: „Tražimo da imamo bolje uslove, tražimo da imamo bolju terapiju na hemodijalizi, tražimo obični alkohol na dijalizi, gdje se čisti rana. Tražimo bubrege, tražimo mnogo toga”, kaže ona.

U FBiH oko 2.000 pacijenata ide na dijalizu, uglavnom svaki drugi dan po nekoliko sati. Procjene govore da bi se bar trećina mogla vratiti normalnom svakodnevnom životu u slučaju transplantacije organa.

Zakonske izmjene prihvaćene su u Vladi FBiH, ali nikada nisu usvojene Parlamentu FBiH i ne zna se kada će.

„Nama treba Zakon da bi spasio svu ovu omladinu. Ovaj Zakon, to je pretpostavljeni pristanak, to znači da smo svi potencijalni donori ako se za života nismo drugačije izjasnili. Opet se u svemu tome pita porodica. Ja ne vidim nikakvu smetnju da se Zakon usvoji”, kaže Amela Šiljević, predsjednica Udruženja dijaliznih i transplatiranih pacijenata Kantona Sarajevo.

ISKLJUČENJE SA DIJALIZE: Političari nas svaki put zavaraju
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Isključenje sa dijalize dolazi nakon junskih protesta pred Parlamentom FBiH, kada su bubrežni bolesnici tražili usvajanje izmjena Zakona.

Pacijenti su iz kruga KCUS-a izašli kako bi sa novinarima podijelili ono kroz šta prolaze, jer im nije bio omogućen ulazak u krug bolnice.

Tenzije nakon što novinarima nije dozvoljen ulazak u KCUS
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00

Novinarima je pojašnjeno da je potrebna najava ulazak u KCUS, a procedura odobrenja traje od dva do pet dana, osim u hitnim situacijama. Glas Amerike i još nekoliko medija poslali su zajednički mail, ali odgovor nije stigao.

Hanifi Lojo je pozlilo za vrijeme protesta, kazala nam je njena majka. Prethodno je Hanifa rekla da nije imala novca (oko 20 hiljada eura) za transplantaciju bubrega u Turskoj, gdje je bila stavljena na listu, a ima donora.

„Nećemo dijalizu, hoćemo bubrege”, kazala je ona.

HANIFA LOJO: Hoćemo bubrege
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Ovi pacijenti će čekati na potez Parlamenta FBiH da li će i kada usvojiti izmjene Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG