Linkovi

Sarajevo: Pacijenti pred Parlamentom


Protest pred Parlamentom FBiH

Bubrežni bolesnici protestuju danas ispred Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Traže, između ostalog, da parlamentarci na dnevni red stave izmjene i dopune Zakona o transplataciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Pacijenti su pristigli iz više mjesta u FBiH, a u pomoć su pritekli i bolesnici iz Republike Srpske.

Pred Parlamentom se okupilo oko 200 bolesnika, među njima i Nermina Krivić iz Ključa.

Nermina Krivić
Nermina Krivić

„Ja sam 34 godinu na hemodijalizi. Šta da vam kažem? Jako težak i mukotrpan život. Poluživot, ali eto borim se. Tu sam još uvijek. Čekam transplataciju. Ustvari, čekala sam. Sad više ne čekam, dok sam čekala da dobijem bubreg, dobila sam karcinom. Skinuta sam sa liste”, kaže Krivić.

Na protestima su pacijenti koji su na hemodijalizi, napominjući da je i drugim bolesnicima transplatacija organa jedino rješenje.

Oko 2.000 građana FBiH koji su na dijalizi uz stotine drugih bolesnika već tri godine čekaju izmjene i dopune zakona u svrhu liječenja.

Protest pred Parlamentom FBiH
Protest pred Parlamentom FBiH

Vlada FBiH je uputila prošle godine u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona transplataciji organa i tkiva u svrhu liječenja. Međutim, do danas nisu usvojene.

Zakon, kažu organizatori okupljanja, osigurao bi takozvani pretpostavljeni pristanak na doniranje organa, odnosno da ako neko ne želi donirati organe to treba reći svom ličnom doktoru. Ovim zakonskim rješenjem povećao bi se broj transplantiranih organa, naveli su.

Protest pred Parlamentom FBiH
Protest pred Parlamentom FBiH

Postavljeno je još 14 zahtjeva.

„Odmah sagledati stanje aparata na dijalizi koi su prešli tri-četiri puta više sati od dozvoljenih 15.000, te na osnovu zatečenog stanja pronaći sredstva za njihovu zamjenu u što kraćem roku, od tri do 12 mjeseci”, jedan je od zahtjeva koji je se traži od Federalnog ministarstva zdravstva.

Protest organizuje Udruženje dijaliziranih i tranplantiranih bolesnika FBiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG