Linkovi

Senator Lindsey Graham: "Vrijeme je da se Iran zaustavi prije nego što bude prekasno"


Senator Lindsey Graham waits at the witness table as chanting disabled protesters are removed by Capitol Hill police before a Senate Finance Committee hearing on the Graham Cassidy bill to repeal and replace the Affordable Care Act on Capitol Hill in Wash
Senator Lindsey Graham waits at the witness table as chanting disabled protesters are removed by Capitol Hill police before a Senate Finance Committee hearing on the Graham Cassidy bill to repeal and replace the Affordable Care Act on Capitol Hill in Wash

Kada je Donald Tramp nedavno odbio da potvrdi da Iran ispunjava svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma koje su pet svjetskih sila i Njemačka postigli sa Teheranom, sporni sporazum je vraćen Kongresu da odluči o daljoj sudbini tog dogovora. Prema zakonu koji je usvojen u januaru 2016, Kongres može ponovo da uvede sankcije Iranu ukoliko ne postoji recertifikacija. Član odbora za oružane snage, republikanac Lindsay Graham, u intervju za Glas Amerike kaže da ponašanje Irana zahtjeva postizanje novog sporazuma. Razgovor je vodila saradnica Glasa Amerike, Greta Van Susteren.

Mislim da je status quo neprihvatljiv. Morate shvatiti da je predsjednik Trump tokom predsjedničke kampanje govorio da ugovor sa Iranom nije povoljan za međunarodnu zajednicu. To isto mislim ja i reći ću vam zašto. Prema tom sporazumu Iranci nakon što prođe 15 godina mogu obogaćivati I prerađivati uranijum, bez obzira na svoje ponašanje. I mislim da će Arapi uvidjeti da će se Iranci domoći nuklearnog oružja, ili će ga dobiti, kupiti ili proizvesti. Sve to dovodi do utrke u nuklearnom naoružanju.

Kongres će nastojati da uvede dodatne uslove za Iran u sadašnjem sporazumu. Mi ćemo istaći da ako Iran nastavi da razvija balističke rakete velikog dometa, da će time kršiti rezoluciju Ujedinjenih naroda i da ćemo ponovo uvesti sankcije.

Ukoliko inspektorima ne dozvole pristup lokacijama koje oni žele da posjete, ponovo ćemo da uvedemo sankcije. I ako 15 godina kasnije I dalje budu na prvom mjestu država koje sponzoriraju terorizam, inspekcije će se I dalje provoditi, rekao je Lindsey Graham.

VOA:Kako ukloniti prigovor da Amerika ne drži svoju riječ, da Trump nije zaključio da Iran krši dogovor koji je postigla administracije bivšeg predsjednika Baraka Obame, da je Evropa uznemirena I da članovi predsjedničkog kabineta kažu da sam sporazum nije prekršen?

Ovo je izvršni sporazum, nije međudržavni sporazum. Izjavio sam već, da treba da pokušamo da ga preinačimo u međudržavni sporazum. Prethodna administracija to nije željela, jer bi time obavezivala sljedeću administraciju. Ovo je sporazum koji su predsjednik Obama i državni sekretar John Kerry postigli sa Irancima i međunarodnom zajednicom. Od početka smatram da je dogovor loš. Mislim da je to jedan od najgorih dogovora kojeg sam ikada vidio. Predsednik Trump ima pravo da ga poništi. On je rekao da ne može potvrditi da su koristi koje je Iran stekao korisne i za nas, kaže Graham.

VOA: Da li se slažete sa navodom da Iran ne krši sporazum?

Ne znam. Neki kažu da je sporazum dizajniran tako da bi Iranci prihvatili da budu bolji akteri, da se ponovo uključe u međunarodnu zajednicu. Lično smatram da su nakon sporazuma postali još gori. Kao dio ukidanja sankcija, dobili su 150 milijardi dolara, koje ulažu u vojsku I obaranje arapskih vlada, četiri do sada. Sirijski predsednik Asad ne bi mogao da opstane ni 15 minuta bez Irana. Vrše provokacije prema nama I našim saveznicima kao što je Izrael, krše ograničenja na balističke raketne probe, pokušavaju da jačaju vojsku. Mislim da je sporazum loš, oni postupcima sami dokazuju da ne žele biti dio međunarodne zajednice. Vrijeme je da ih se zaustavi, prije nego što bude prekasno, rekao je u intervjuu za Glas Amerike republikanac iz južne Karoline Lindsey Graham.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG