Linkovi

BiH

Radnici i penzioneri na ulici, bubrežni bolesnici se isključuju sa dijalize


Težak život penzionera. Tuzla, mart 2017. godine
Težak život penzionera. Tuzla, mart 2017. godine

Nova sedmica nosi sa sobom nove valove nezadovoljstva. Radnici pješače prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) dok penzioneri pripremaju protest pred Vladom FBiH, a bubrežni bolesnici su najavili isključenje sa dijalize.

Nekadašnji radnici firme Vitezit na pola su puta do Sarajeva, gdje će pred Vladom FBiH tražiti uvezivanje radnog staža za 19 radnika kako bi ostvarili pravo na penziju. Odlučili su da prepješače put dug 76 kilometara. Očekuje se da će pred Vladom FBiH biti večeras ili utorak ujutro.

Kažu da se odatle se neće pomjerati dok se ne ispune njihovi zahtjeve. Dok govore da im je dosta čekanja, podsjećaju da se radi o ranijem obećanju Vlade FBiH koje do danas nije ispunjeno.

Radnici Vitezita protestuju u Vitezu, januar 2014. godine.
Radnici Vitezita protestuju u Vitezu, januar 2014. godine.

„Pošto 60 posto samo radi srce, trošim tablete koje su skupe, a nemam odakle ja zaraditi. Imam i dijete bolesno, sve problemi se sastali, a stekao sam uslove (za penziju) već prije, a nema od toga ništa”, kaže Said Hrustanović, nekadašnji radnik Vitezita u izjavi za bosanskohercegovačku radio-televiziju (BHRT).

Iz Vlade FBiH kažu da su zaprimili zahtjeve radnika i da se čeka pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva finansija, a što može potrajati nekoliko sedmica.

„Ne može se poslati zahtjev za uvezivanje radnog staža i par dana od toga organizovati proteste. To je slučaj radnika Vitezita”, kazao je resorni ministar Nermin Džindić za Federalnu novinsku agenciju (FENA).

Dok nekadašnji radnici Vitezita nastoje uvezati radni staž i ostvariti pravo na penziju, penzioneri pozivaju na proteste. Zakazani su za srijedu, 25. oktobar. Zahtijevaju povećanje penzija, a u pozivu navode da je krajnje vrijeme da se na ulici traži minumum neophodan za egzistenciju.

FBiH broji oko 410.000 penzionera, a prosječna penzija iznosi 371 KM. Penzioneri zahtijevaju da za deset posto bude povećana penzija onima koji su se penzionisali do 1998. godine, a pet posto za one koji su penziju otišli 2007. godine. Uz to, traže da se naredne godine svima povećaju penzije za tri posto.

Iz Vlade FBiH je ljetos stigla ponuda da penzije mogu onima koji su se penzionisali do 1998. godine, a za ostale – kada bude novca.

Nakon što su 21. juna ove godine protestovali pred Parlamentom FBiH, bubrežni bolesnici u ovoj sedmici su najavili isključenje sa dijalize.

Bubrežni bolesnici protestuju pred Parlamentom FBiH, juni 2017. godine.
Bubrežni bolesnici protestuju pred Parlamentom FBiH, juni 2017. godine.

Traže da Parlament FBiH usvoji izmjene o Zakona o transplataciji organa i tkiva u svrhu liječenja. Razlozi za nezadovoljstvo ogledaju se i u malom broju transplatacije, lošeg stanja u dijaliznim centrima i općenito zanemarivanja ove populacije.

„Ja sam 34 godinu na hemodijalizi. Šta da vam kažem? Jako težak i mukotrpan život. Poluživot, ali eto borim se. Tu sam još uvijek. Čekam transplataciju. Ustvari, čekala sam. Sad više ne čekam, dok sam čekala da dobijem bubreg, dobila sam karcinom. Skinuta sam sa liste”, kazala je Nermina Krivić za vrijeme protesta pred Parlamentom FBiH.

U FBiH je oko 2.000 građana koji su na dijalizi, a koju će, kao vid protesta, odbiti 25. i 26. oktobra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG