Linkovi

Utočište umjesto deportacije


Ishmael Delgado, imigrant bez dokumentacije, već dvije godine živi u jednoj crkvi u Phoenixu, država Arizona, gdje je potražio utočište da bi izbjegao deportaciju.

Utočište umjesto deportacije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Ishmael Delgado, imigrant bez dokumentacije, već dvije godine živi u jednoj crkvi u Phoenixu, država Arizona, gdje je potražio utočište da bi izbjegao deportaciju. Dani mu protiču u strepnji, naročito nakon što je saznao za pooštrene mjere koje je predsjednik Trump doneo u vezi sa imigracijom. Ishmael se plaši da nakon ovih mjera ni crkve više neće biti sigurno mjesto za ljude kao što je on. Prilog je pripremila novinarka Glasa Amerike, Katherine Gypson.

Ishmael Delgado je stigao ilegalno preko pustinje prije 26 godina, ali je pun strepnje jer je prije dvije godine primio nalog za deportaciju i od tada živi u podrumu jedne ove crkve.

"Došao sam sam, samo sa odećom na sebi, i svakakve misli mi se motaju po glavi", kaže Ishmael.

Za relativnu sigurnost u crkvi Shadow Rock platio je svojom slobodom.

"Već u prvom trenutku video sam u očima sveštenika Kena da mi želi pomoći. Rekao mi je da su vrata crkve Shadow Rock otvorena za mene - oh dragi Bože", prisjeća se dočeka Ishmael.

Suosjećanje je otvorilo vrata ove crkve a tu je i odlučnost da se istina poruči i vlastima: "Treba mu dati šansu, a naš sistem baš i ne pruža puno šanse ljudima kao što je on," kaže Ken Heintzelman, sveštenik crkve Shadow Rock.

I dok imigracioni sistem ove zemlje možda i nije spreman da pruži Ishmaelu novu priliku, utočište u crkvi mu je promijenio život.

"Ovdje više ne koristim ružne riječi, i ne treba mi više ni alkohol, ni duhan", kaže.

Njegov život je sveden na osnovne stvari, ali Ishmael više nije sam: prije devet mjeseci mu se u podrumu pridružio Sixto Paz koji još nije izgubio nadu.

"Mislim da mi moj sinčić daje snage.To je nešto što me čini jačim i pruža mi snagu da ostanem i da se borim", kaže Sixto Paz koji je također ilegalno u Sjedinjenim državama.

Sixto često viđa svog sina, ali mu nedostaje struka od čega je živio, te pokušava raditi ponešto oko crkve.

"Ponekad su stvari dobre, a ponekad loše. U jutarnjim satima čak pomislim da sve ide kako treba. Ali ako gledam vijesti, ili neko mi kaže da Trump priprema novi zakon, da je upravo nešto potpisao, onda se sve promijeni. Šta se ovo dešava? Šta se dešava sa ovim svijetom?", pita se.

Njihov sadašnji svijet u crkvenom podrumu je ograničen visokim planinama, pa vijesti ponekad zakasne - ali kada stignu, stiže i šok uslijed najnovije naredbe predsjednika Trumpa: "O jao, gospode Bože!", to su jedine riječi koje može izustiti Ishmael.

Ali od sada moraju biti spremni i za slučaj da vlasti zakucaju na vrata. Ruksak sa najosnovnijim stvarima spremno čeka na stolici...

"Ako moramo otići odavde, spremni smo. Nemamo drugog izbora", kaže Ishmael rezignirano. "I tako dan za danom - jako smo zabrinuti", dodaje.

Ostaje samo čekanje na trenutak povratka u pustinju, jer znaju da ni ovo utočište više nije tako sigurno.

XS
SM
MD
LG