Linkovi

Tennessee: Underground Bluegrass - koncerti u podzemlju


Underground Bluegrass - koncerti u podzemlju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Američka savezna država Tennessee dom je nekih poznatih muzičkih pozornica. Na zapadu, u Memfisu, Beale Street je poznata po bluesu. U centralnom dijelu države je Ryman Auditorium, često nazivan "svetim mjestom" country muzike. A, u novije vrijeme, muzički festival Bonnaroo, koji se prostire na 700 jutara zemlje, privlači i međunarodna priznanja. Premda manje poznata, u Tennesseeju je i jedna od najneobičnijih u svijetu muzičkih pozornica, kako je nedavno otkrio reporter Glasa Amerike Mike Osborne.

Brežuljci Platoa Cumberland, u Tennesseeju, nose neka od najljepših i najplodnijih oranica i šuma u Americi.

No, ispod tih polja krije se jedna drugačija ljepota.

Većinu subota, stotine ljubitelja muzike iz cijelog svijeta pješači kilometar do Spilje Cumberland kako bi uživalo u autohtonoj američkoj muzici 110 metara ispod zemlje.

Bluegrass Underground je pokrenut 2008. Nastupaju umjetnici koji izvode takozvanu muziku američkih korijena. Nju su razvili imigranti s britanskog otočja, koji su se naselili na ovdašnjim brežuljcima krajem 18. stoljeća.

Nastupi se odvijaju u velikoj spilji nazvanoj Volcano Room. Akustika je gotovo savršena.

TODD MAYO, BLUEGRASS UNDERGROUND: "Bili smo u obilasku spilje i kad smo ušli u Volcano Room, vidjeli smo taj ogroman luster. Pogledao sam naokolo i upitao vodiča: Ima li tu muzike uživo? Ona je odgovorila: Ne, ali to je dobra ideja. I tako je sve počelo."

Nakon više od 180 hiljada posjetilaca, Bluegrass Underground privlači i međunarodnu publiku.

Mayo: "Imamo posjetitelje iz Irske, Japana... oni kažu doslovce da su došli u Ameriku samo da bi vidjeli ovu spilju i slušali ovu muziku."

Dok publika napušta spilju, ljubitelj bluegrassa Gwynn Lanaus kaže da muzika pristaje uz svoju lokaciju.

GWYNN LANAUS, LJUBITELJ BLUEGRASSA: "Bluegrass kakav smo danas vidjeli na neki način se tu uklapa u svoju scenu. Ovo možda nije mjesto za sve muzičke stilove, ali je sigurno bilo prikladno danas."

Austin Thompson, pjevač benda Way Down Wanderers kaže da spilja kao scena odgovara i pjesmama s temom prirode, koje njegov bend često izvodi. Također ga impresionira prirodna akustika spilje.

AUSTIN THOMPSON, WAY DOWN WANDERERS: "Činilo mi se sjajnim. Na obje strane, i na pozornici i u publici kao gledalac, čuo sam stvarno bogat zvuk."

Todd Mayo kaže da se nada da će ljubiteljima muzike pružiti u budućnosti još bolji doživljaj. On želi napraviti program preko cijelog vikenda koji bi uključio i obilaske nekih od najljepših mjesta u Tennesseeju.

XS
SM
MD
LG