Linkovi

Aplikacijom protiv predrasuda


Federalni zakon zabranjuje poslodavcima diskriminaciju na bazi rasnih, rodnih, starosnih i drugih razlika prilikom zapošljavanja. Ali nesvjesne predrasude i nenamjerno utječu na odabir kandidata. Jedna mlada žena je odlučila testirati primjenjivanje principa jednakih mogućnosti za zapošljavanje.

Aplikacijom protiv predrasuda
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Federalni zakon zabranjuje poslodavcima diskriminaciju na bazi rasnih, rodnih, starosnih i drugih razlika prilikom zapošljavanja. Međutim, činjenica je da nesvjesne predrasude i nenamjerno utječu na odabir kandidata. Jedna mlada žena je odlučila da će testirati primjenjivanje principa jednakih mogućnosti za zapošljavanje o čemu je pripremila prilog novinarka Glasa Amerike, Tina Trinh.

*************************

Stephanie Lampkin je visoko školovana i sposobna mlada žena, ali ima poteškoća u zapošljavanju.

"Počela sam kodirati sa 13 godina, diplomu inžinjera sam stekla na Stanfordu, pet godina sam radila u Microsoft-u, a završila sam smjer poslovanja na MIT-u...", predstavlja nam se Stephanie.

Na nedavnoj konferenciji u Cambridge-u, država Massachusetts, Lampkin je dobila priznanje za inovatore ispod 35 godina starosti, ali ironično, njena inovacija je izrasla upravo iz njene nezaposlenosti.

"Prijavila sam se za visoki položaj analitičara u jednoj velikoj tehnološkoj firmi, čak sam ušla u uži izbor, i bila sam uvjerena da sam uspjela. Ali mi je regruter rekao da nisam dovoljno technički orijentirana, da bi mi više pristao posao u prodaji ili marketingu. I tada mi je sinula ideja", prisjeća se Stephanie Lampkin, koja je danas osnivač i generalni direktor svoje firme Blendoor.

I tako je Lampkin stvorila Blendoor, mobilnu aplikaciju za tražioce posla koja krije njihovo ime, starost i fotografiju od regrutera. Aplikanti se prijavljuju za listu radnih mjesta, a regruteri se priključe aplikaciji kad im se neko dopadne. Blendoor ih spaja kad su uslovi ispunjeni.

"Zaista je frustrirajuće kad kompanije kažu da su odlučni u tome da izvrše diverzifikaciju zaposlenih, ali ne uspijevaju jer navodno nema dovoljno kvalificiranih kandidata. A ja sam zaista uvjerena da ima puno takvih ljudi koji su se prijavljivali i po nekoliko puta, ali nikako im ne polazi za rukom da budu pozvani na razgovor", kaže Stephanie.

2003. godine istražitelji Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja poslali su veći broj rezimeja u Bostonu i Chicagu, pa su otkrili da su kandidati sa bjelačkim imenima dobili 50 posti više poziva na razgovor, nego kandidati sa imenima koja zvuče afro-američki.

"Nesvjesna predrasuda je nešto što naš mozak prirodno koristi za procesiranje informacija. Nije u pitanju seksizam ili rasizam, nego mi prosto tako funkcioniramo, a sa odgovarajućim sredstvima možemo ublažiti posljedice takvih nesvesnih predrasuda", objasnjava Stephanie Lampkin.

Stephanie također kaže da uz pomoć njene aplikacije šanse kandidata se uveliko izjednačavaju.

"Tako bi trebalo da bude. Kompanije u Silikonskoj dolini i drugdje su vrlo ponosne na to da ljude zapošljavaju na osnovu njihovih kvalifikacija i sposobnosti, raznolikost njihove radne snage to ipak ne potvrđuje", kaže Stephanie.

Nadajmo se da će nova aplikacija njene firme Blendoor što prije dovesti do te poželjne raznolikosti među zaposlenima.

XS
SM
MD
LG