Linkovi

Plutajuće farme na prekookeanskim brodovima


Šta da se radi sa prekookeanskim teretnim brodom nakon što se roba istovari i brod se vraća u polaznu luku prazan? Jednom studentu je sinula ideja da pokuša sa proizvodnjom hrane u praznim kontejnerima.

Plutajuće farme na prekookeanskim brodovima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Šta da se radi sa kontejnerima na preookeanskim teretnim brodovima nakon što se roba istovari i brodovi se vraćaju u polaznu luku prazni? Jednom studentu je sinula ideja da pokuša sa proizvodnjom hrane. Po njemu, prazni brodovi su užasno rasipanje prostora, pa je predložio da se brod pretvori u plutajući vrt time što će prazne kontejnere iskoristiti za proizvodnju povrća. Prilog je pripremila novinarka Glasa Amerike, Deborah Block.

* * * * *

Oko 90 posto proizvedene robe u svijetu prevozi se morskim putem, i pakirana je u velike kontejnere. Nakon isporuke robe većina tih kontejnera se vraća u polaznu luku prazna. Azija je pogotovu poznata po tome što je izvoz mnogo veći od uvoza, te kontejneri se većinom vracaju u nju prazni.

"Pola kontejnera odlaze u Kinu prazni. A to znači da je na okeanima godišnje 13 milijuna kontejnera bez ikakve robe. A svaki kontejner je jednak površini od 12 kvadratnih metara", kaže Philippe Hohlfeld, student-dizajner, Royal College of Art, London.

Njegovo je rješenje da stvori Grow Frame, sklopljivu hidroponičnu farmu za uzgajanje povrća u praznim kontejnerima koji putuju morima i po nekoliko sedmica.

Biljke rastu u malim plastičnim vrećama napunjenim vodom i hranjivim sastojcima. LED sijalice obezbeđuju odgovarajući spektar svjetla za optimalan rast. Pored lisnatog povrća ima i gljiva koje pomažu u balansiranju minijaturnog ekosistema.

"Uzgajam kupus, špinat, zelenu salatu i klice od graha. Poznato je da ove biljke proizvode kisik što bi mogao biti problem u kontejneru, i zato sam uveo i proizvodnju gljiva koje kisik pretvaraju u ugljen-dioksid jer im je potrosnja kisika ista kao i kod ljudi. Na taj način sistem se sam podešava", objašnjava Philippe Hohlfeld.

Philippe Hohlfeld se nada skorom testiranju plutajuće farme na prekookeanskom brodu, i traži finansijska sredstva da bi svoj koncept pretvorio u realnost.

XS
SM
MD
LG