Linkovi

Ekonomsko zaostajanje srednje klase imaće odjeka i u izborima


Sedam godina se američka privreda oporavlja od ekonomske krize - frustracije ipak ne posustaju i nadalje su uzrok bijesa, osjećanja koje je dominantno među mnogim biračima. Iako podaci ukazuju na oporavak, jer su i broj zaposlenih i plate u porastu, ipak mnogi misle da ih je taj oporavak zaobišao.

Ekonomsko zaostajanje srednje klase imaće odjeka i u izborima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Upoznajte Denise Alber sa hrpom mjesečnih računa. Ona brine o svojoj 98-godišnjoj majci, i dok su cijene hrane i lijekova porasle, njihov obiteljski prihod je ostao isti.

"Vrlo nam je teško da održimo životni standard koji nam očigledno opada. Mnogi u javnosti smatraju da se vodi rat protiv srednje klase", kaže kužna njegovateljica Denise Alber.

Iskustvo Alberove u susprotnosti sa podacima iz popisa koji kažu da je prihod prosječnog Amerikanca porastao za 5 posto, što je najveći porast od 2007. godine. Ali Alberovi nisu jedini koji to nisu osjetili.

"Nekad je bilo normalno da je svako zaposlen, a plata redovito raste tokom čitavog radnog vijeka sve do šesdesetih kada slijedi odlazak u mirovinu, koja opet garantira sigurnu penziju. Ali mislim da je taj osjećaj sigurnosti nestao...", objašnjava Maya MacGuineas iz organizacije Committee for a Responsible Federal Budget.

Prema ekonomistima, upravo taj osjećaj iznevjerenosti podstiče gnjev u ovom izbornom ciklusu; činjenica je da prihodi pripadnika srednje klase stagniraju, dok su najbogatiji slojevi najviše prosperirali.

"Pet posto stanovništva na samom vrhu je kompletno uspjelo da se vrati na nivo prihoda 2-hiljaditih godina. Oni su nadoknadili zaostatak, ali je ostala velika nejednakost u raspodjeli prihoda, a ta nejednakost je još izrazitija među različitim grupama, tako da su rasne i rodne razlike i nadalje prisutne u našem društvu", kaže Elise Gould, Economic Policy Institute.

Prema nekim ekonomistima, razlika u prihodima je rezultat političke disfunkcije. Aktivista borbe protiv siromaštva, Maria Foscarinis problem vidi u tome što Washington troši milione na zatvore, umjesto da pomogne siromašnima.

"A to je pravo rasipanje resursa. Istraživanja ukazuju da je ekonomski isplativije smjestiti ljude u stanove nego ih strpati u zatvore zbog toga što su beskućnici, što se upravo dešava u mnogim načim sredinama", smatra Maria Foscarinis iz organizacije National Law Center.

Ne-funkcioniranje Washingtona je jedan od razloga što mnogi vjeruju da su izbori ove godine jako važni, ali je Denise Alber izgubila nadu: "Što se ekonomije ili politike tiče, jako sam razočarana. Ne vjerujem da će ijedan od kandidata pomoći srednjoj klasi."

XS
SM
MD
LG