Linkovi

Muzički program kao bijeg od nasilja za iračku djecu


Muzički program kao bijeg od nasilja za iračku djecu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Djeca u Iraku često rastu u nesigurnom i nasilnom okruženju. Da bi im pomogao da uživaju u što je moguće normalnom djetinjstvu jedan irački muzičar je u Basri osnovao ljetni program nazvan Dječji orkestar. Više - u prilogu Faize Elmasry.

I prečesto, u Iraku i na mnogim drugim mjestima u svijetu, ovo može dominirati zvučnom pozadinom djece.

Ali ovdje, djeca su okružena drugačijim zvukom.

Dječji orkestar je uamisao Adnana Sahija, direktora muzičkog odsjeka Umjetničke akademije Univerziteta Basre. Motto njegovog projekta je: Kultura pobjeđuje zaostalost i ekstremizam.

ADNAN SAHI, UMJETNIČKA AKADEMIJA UNIVERZITETA BASRE: "Ljudsko ponašanje općenito, ai ono djece, je odgovor na stimuluse - odraz njihove okoline. Ono što mi činimo je da očuvamo djecu od negativnih učinaka okoline, izazvanih nasilnim napetostima. Pokušavamo ih odmaknuti od jezika nasilja, jezika isključivosti."

To je njegovo umjetničko djelo. On zamišlja Dječji orkestar kao sigurno utočište za tu djecu. Djeca od pete godine pa naviše mogu se pridružiti programu da nauče vještine koje nikad ne bi zadobili u igri na ulici.

Upis u muzičku školu je besplatan, ali učenici moraju samo kupiti svoj instrument.

Za gotovo svu tu djecu, sviranje na instrumentima je jedinstveno iskustvo.

RIDHA FALAH, UČENIK MUZIČKE ŠKOLE: "Nikad prije nisam vidio pravi klavir, samo na televiziji. A sad sviramo na njemu, uz gitaru i violinu. To je mnogo bolje nego igrati se s pištoljima igračkama i slično."

Nastavnici volontiraju da rade s djecom jer vjeruju da ih muzika može zaštititi od nasilja oko njih i pružiti im zabavno i pozitivno ljetno iskustvo prije nego što se vrate u školu.

Dječji orkestar Basre nije jedini pokušaj da se djecu zaštiti umjetnošću. Drugi projekti uključuju umjetnički program u jednom sirotištu u Bagdadu, kao i školu baleta u Arbeelu.

To su samo različiti pristupi istom cilju: korištenju umjetnosti za poboljšanje života iračke djece, tako da bi ona mogla promijeniti svoj svijet.

XS
SM
MD
LG