Linkovi

Drevni muzički instrument Okinawe


Sanshin je drevni instrument koji liči na bendžo, ali je pokriven zmijskom kožom, i predstavlja srž bogate muzičke tradicije Okinawa otočja. Ima oštar, zarazan, vibrirajući zvuk i bez njega teško je zamisliti svadbu, festival ili bilo koju drugu svječanost u tom dijelu Japana.

Drevni muzički instrument Okinawe
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Veliki komadi zmijske kože vise na razapetoj žici u sparnoj radionici u kojoj Seibun Nakamine stvara instrument koji je simbol muzičkog identiteta Okinawe. 69 godišnji majstor već skoro pola vijeka pravi sanshin, tro-žični instrument nalik na bendžo, prekriven zmijskom kožom.
Nakamine sjedi na drvenom podu svog studija i istrajnim radom oblikuje ebonit. Stvaranje jednog instrumenta traje i po nekoliko sedmica, a gotov proizvod košta oko 5000 dolara. Ipak ima toliko narudžbi da se za instrument čeka i po deset mjeseci.

"Naš je zadatak da stvorimo zvuk koji najbolje pristoji sviraču ili pjevaču, bez obzira da li pjeva blues ili hard rock. Svaki novi sanshin je kao moje rođeno dijete, i kad ga prodam nekom muzičaru, to je takav osjećaj za mene, kao da udajem svoju kćerku", kaže Nakamine.

Sanshin je instrument sa kojim se izražavaju emocije poput radosti, ljutnje, nježnosti ili ljubavi. Nakamine je već odabrao adekvatnu muziku za svoju sahranu, a kad on ode, malo njih, možda svega 50, ostaje koji umiju napraviti ovakav instrument.

Okinawa je arhipelag svega 650 kilometara od Kine, gdje takođe postoji sličan instrument, sanxian koji je poslužio kao model za sanshin, podsjetnika na historiju Okinawe i nosioca tradicija.

Ali sanshin nije samo instrument prošlosti.

"Ima mnogo novih pjesama stvorenih za sanshin i vjerujem da će ova kultura opstati zauvijek,"kaže muzičar Tatsuo Chinen.

Sanshin je danas neizbježni dio muzičkih stilova nalik na pop i rock muziku, veoma popularnu među grupama na Okinawa otocima.

XS
SM
MD
LG