Linkovi

Tragična noć u Dallasu


Šef policije u Dallasu je danas u rano juranjim satima izjavio da je troje osumljičenih pod policijskim nadzorom, a četvrti je nastradao nekoliko sati nakon toga što su mirni prosvjedi povodom ubistava dvojice afro-američkih muškaraca od strane bjelačkih policajaca pretvorili u haos.

Tragična noć u Dallasu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Tokom pucnjave u Dallasu pogođeno je 11 policajaca od kojih je pet umrlo. Šef policije Dallasa David Brown je rekao da je jedan od osumnjičenih u pritvoru - žena. Također je rekao da su druge privedene ispitivali jer su ih vidjeli sa maskirnim torbama što je policiju navelo da ih prati.

U razgovoru sa novinarima u ranim jutarnjim satima gradonačelnik Mike Rawlings je rekao da je ovo jutro bilo iznimno bolno.

"Ako kažemo da naši policajci svakodnevno stavljaju svoje živote na kocku, to nije govorna fraza, to je realnost", rekao je gradonačelnik Rawlings.

Zvaničnici kažu da su napadači imali namjeru nanijeti masovnu štetu, a bombaški odred je neutralizirao jedan sumnjivi paket.

Televizijska ekipa u Dallasu je zabilježila kako policajci salutiraju pred tijelima svojih ubijenih kolega prenesenih kod mrtvozornika.

Predsjednik SAD Barack Obama koji se nalazi na NATO samitu u Varšavi osudio je napade rekavši da su oni gorak podsjetnik na žrtve koje policajci svakodnevno podnose radi javne sigurnosti.

"Htio bih zamoliti sve Amerikance da se pomole za ove policajce i njihove obitelji, da ih drže u svojim mislima, i da kao narod ne smijemo zaboraviti izraziti našu iskrenu zahvalnost muškarcima i ženama u plavim uniformama kako danas, tako i svaki dan", rekao je predsjednik Obama.

Policija kaže da su na njih otvorila vatru dvojica snajperista za vrijeme prosvjeda koji se održavao u četvrtak, u kasnim večernjim satima povodom najnovijih incidenata u Minesoti i Luisiani, u kojima su policajci ubili dvojicu afro-američkih muškaraca.

Ova ubojstva su bila samo najnoviji incidenti u nizu sličnih nesretnih događaja u Sjedinjenim državama za koje se smatra da su primjeri pretjerane upotrebe policijske sile prema pripadnicima manjina.


XS
SM
MD
LG