Linkovi

Trump riskira jedinstvo stranke dok Clinton napreduje u anketama


Predsjednički kandidati Hillary Clinton i Donald Trump su trenutno usmjereni na ujedinjavanje svojih političkih stranaka uoči nacionalnih konvencija za nominaciju koje će se održati sledećeg mjeseca.

Trump riskira jedinstvo stranke dok Clinton napreduje u anketama
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

U američkoj predsjedničkoj utrci, predsjednički kandidati Hillary Clinton i Donald Trump su trenutno usmjereni na ujedinjavanje svojih političkih stranaka uoči nacionalnih konvencija za nominaciju koje će se održavati sledećeg mjeseca. Ali političke posljedice nedavne tragedije najmasovnije pucnjave u Orlandu kompliciraju Trumpove napore da postroji republikance za podršku njegovoj kandidaturi.

Nakon tragične pucnjave u Orlandu, Donald Trump nastavlja napad i krivi kako predsjednika Obamu tako i demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton da njihova politika olakšava napad terorista na Amerikance.

"Ali mi nećemo dozvoliti ljudima da nas iskorištavaju. Odlazićemo i dalje u kino. Putovaćemo avionima. Vodićemo život i dalje upravo tako kako treba", govori svojim pristalicama Donald Trump, vjerovatni republikanski predsjednički kandidat.

Međutim, Trumpova oštra retorika i prijedlog za zabranu ulaska muslimana u zemlju otuđili su neke od republikanskih lidera.

"Imamo dosta problema, i moj je savjet kandidatu da počne što prije govoriti o tim pitanjima koja su važna za američki narod", izjavio je Mitch McConnell, republikanski lider u američkom Senatu.

Mnogi republikanci pak šute jer brinu da će svako njihovo javno suprostavljanje Trumpu izazvati bijes njegovih pristalica.

"Ako se odbaci Trump, samim tim se otuđi određeni dio republikanske glasačke baze, a nama su svi oni potrebni u izborima u kojima vjetar ionako puše iz suprotnog smjera. A ako se podrži Trump, onda se zaglavi sa njegovim političkim stavovima", upozorava Norm Ornstein, analitičar organizacije American Enterprise Institute.

Kontroverza oko Trumpa i njegovih izjava je otvorila nove mogućnosti njegovom demokratskom protivniku u općim izborima, Hillary Clinton.

"Ni zabrana muslimana, niti neki zid na granici ne bi spriječili ovaj napad. Nijedna nesmotrena Trumpova ideja ne bi mogla spasiti živote ljudi u Orlandu", rekla je u svom govoru Hillary Clinton, vjerovatni demokratski predsjednički kandidat.

Hillary Clinton također preostaje posao ujedinjavanja svoje stranke i pridobijanja Bernieja Sandersa i njegovih pristalica nakon dugotrajne, a ponekad čak ogorčene kampanje.

"Borićemo se svim snagama da stvorimo takvu Demokratsku stranku koja će predstavljati radničke obitelji i ljude sa niskim primanjima u ovoj zemlji", reako je suparnički demokratski kandidat, Bernie Sanders.

Hillary Clinton se oslanja i na pomoć predsjednika Obame u ujedinjavanju stranke.

"Premda ima dosta gorčine među dijelovima stranke, ima i puno znakova da će se bura smiriti i da ćemo na kraju imati jednu relativno jedinstvenu Demokratsku stranku", kaže analitičar iz organizacije Bipartisan Policy Center, John Fortier.

Najnovije ankete ukazuju na to da je, nakon terorističkog napada u Orlandu i Trumpovih kontroverznih komentara, prednost Hillary Clinton nad Trumpom u porastu.

XS
SM
MD
LG