Linkovi

Obama: Fraze nisu strategija protiv ISIL-a


Predsjednik Obama je jučer snažnim riječima branio svoju strategiju i djelovanje američke vojske u globalnoj kampanji da se uništi takozvana Islamska Država, a u odgovor na kritike vjerojatnog republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa.

Trump je u ponedjeljak optužio predsjednika za 'političku korektnost' odbijanjem da koristi riječi 'radikalni islam' ili 'islamski terorizam' u vezi sa napadom u noćnom klubu u Orlandu.

Bijela kuća je isprva odbacila te kritike kao nedostojne komentara. No, Obama je izravno odgovorio na Trumpovu primjedbu kratko nakon sastanka sa svojim timom za nacionalnu sigurnost, rekavši da je to samo politička izjava.

BARACK OBAMA, PREDSJEDNIK SAD: "Grupe poput ISIL-a i al-Qaide žele ovaj rat pretvoriti u rat između Islama i Amerike, ili između Islama i Zapada. Oni žele ustvrditi da su oni pravi vođe više od milijarde muslimana širom svijeta koji odbacuju njihove luđačke poglede. Oni žele da ih mi potvrdimo time što ćemo implicirati da oni govore u ime više od milijarde ljudi. Da govore u ime Islama. To je njihova propaganda. Tako oni regrutiraju. Ako upadnemo u klopku da sve muslimane poistovjetimo i impliciramo da smo u ratu protiv čitave jedne religije onda mi obavljamo posao tih terorista umjesto njih."

Ali Trump je ponovio svoju kritiku predsjednika na skupu u Sjevernoj Karolini.

DONALD TRUMP, REPUBLIKANSKI PREDSJEDNIČKI KANDIDAT: "Netko je na televiziji rekao 'Vidi kako mu se Trump podvukao pod kožu!'. Stvarno, bio je ljut - mnogi to kažu - ta razina gnjeva, takav gnjev bi on trebao pokazati protiv napadača, protiv tih ubojica koji uopće ne bi trebali biti ovdje."

Trump kaže da Sjedinjene Države trebaju poduzeti korake da potencijalne muslimanske ekstremiste spriječe da uđu u Zemlju, posebno ako dolaze iz zemalja u kojima ima terorizma.

Napadač u Orlandu, Omar Mateen, je rođen u Americi od afganistanskih roditelja. Predsjednik Obama kaže da Trumpov prijedlog da se zabrani svim muslimanima da se usele u Sjedinjene Države iznevjeruje "najiskonskije vrijednosti Amerike".

XS
SM
MD
LG