Linkovi

Milenijalci više ne mare za odjeću s markom


Ljude koji su rođeni nakon 1980. godine i postali punoljetni oko 2000. godine, nazivamo milenijskom generacijom. Milenijalci danas obavljaju svoju kupovinu na način koji se uvelike razlikuje od prijašnjih generacija, a trendsetteri među njima su potrošači iz Kine.

Rodeo Drive - slavna ulica koja privlači ljude iz cijelog svijeta. Bogati, a ponekad i slavni, kupuju ovdje. Za one koji su opsjednuti markama, ovo je pravo mjesto.

''Uvijek je bolje kad se vidi koje vam je marke odjeća.'' - kaže jedan kupac iz Kine.

Potrošači u ekonomijama u usponu radije kupuju marke, ali to se počelo mijenjati u Kini, kaže analitičar globalnih trendova u maloprodaji Christophe Jouan iz Fondacije Future:

''Ono što je fascinantno za Kinu je činjenica da je, izgleda, brzina promjene u stavovima i ponašanju puno veća nego na ostalim novim tržištima, poput Indije, Rusije ili Brazila - koji se mijenjaju, ali ne tako brzo.''

U Kini, imućni milenijalci prestaju nositi vidljive logotipe poznatih tvrtki.

MAGGIE HUO, KUPAC
''Ja ni ne pogledam koja je marka. Jednostavno, volim odjeću koja odgovara mom ukusu,'' kaže turistkinja iz Kine Maggie Huo.

''Brend mi stvarno nije važan. Ako mi se sviđa stil nekog odjevnog predmeta, kupit ću ga,'' kaže još jedan kupac iz Kine, Fan Yang.

Kinezi tradicionalno vole luksuzne međunarodne marke, ali njihova mišljenja o artiklima proizvedenima u Kini se mijenjaju.

Maggie Huo dodaje:

''Tek nakon što platim za neki komad robe, možda iz znatiželje pogledam gdje je proizvedena. Ali stvarno mi nije važno piše li 'proizvedeno u Kini' ili 'proizvedeno u Indoneziji.' ''

Udaljavanje od upadljivih brendova ka nečem suptilnijem znak je da potrošači u jednoj novoj ekonomiji poput Kine sazrijevaju, kaže Sonu Shivdasani, osnivatelj luksuznih odmarališta u Aziji:

''Vrijeme Rolls Royce-a je prošlo. Radi se o pokazivanju da imate ukusa i da znate prepoznati kvalitetu - zato ćete možda kupiti BMW srebrne boje i kupovati Armanijevu odjeću.''

Bilo da se radi o Kinezima ili potrošačima iz neke druge zemlje, analitičari tvrde da milenijalci nameću trendove.

''Milenijalci su trenutno najveći populacijski segment u svijetu. Oni su po mnogo čemu drugačiji. Odrasli su uz tehnologiju i to je nešto čim barataju vrlo spretno i brzo,'' ističe Christophe Jouan.

Kupci milenijalci često koriste tehnologiju da bi pronašli najbolje cijene i mjesta za kupovinu. Christophe Jouan dodaje:

''Ne postoji jedna ista cijena za svakoga. Cijena je puno više rezultat onog što ste vi kao osoba i kakav je bio vaš raniji stav prema brendovima.''

Stoga osobne informacije prikupljene na internetu vode ka cijeni po mjeri za svakog kupca.

Milenijalci više ne mare za odjeću s markom
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

XS
SM
MD
LG