Linkovi

Tehnologija u službi umjetnosti


Nedavna destrukcija prastarih spomenika u Siriji je podsjetila svijet na to da nezamjenljivi objekti svjetskog kulturnog nasljeđa mogu nestati zauvijek uslijed nekog razdora ili prirodne katastrofe.

Tehnologija u službi umjetnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

​Koristeći dostupnu tehnologiju, naučnici Indiana univerziteta su u suradnji sa stručnjacima iz čuvene galerije Uffizi u Firenzi krenuli o petogodišnji poduhvat da bi stvorili virtualne "rezervne kopije" drevnih grčkih i rimskih skulptura koje se nalaze u tom muzeju.

Mnoge od 1259 drevnih skulptura izloženih u galeriji Uffizi bile su inspiracija umjetnicima, i predmeti izučavanja historičarima umjetnosti i antropolozima. Ako bi se i jedna od njih uništila, gubitak bi bio permanentan.

Dugoročna prezervacija fizičkih predmeta u digitalnoj formi, koja se zove fotogrametrija, je spor i skupocjen proces. Ali to više nije slučaj, kaže putem Skype-a profesor na Univerzitetu Indiana Robert Frischer:

"Trodimenzionalne podatke kipova prirodne veličine sada možemo sakupiti za pola sata, i obraditi ih za nekoliko sati."

Vrlo precizne slike mogu biti pregledane sa svih strana. Njihovo uvećavanje ne umanjuje rezoluciju, nego pokazuje sve više i više detalja.

Frischer kaže da uz specijalni softver možemo da se vratimo i u prošlost:

"Zemlja se klati dok se okreće oko svoje ose, i oko sunca; ni nebo nije isto kao što je izgledalo prije par stotina godina, a da ne spominjemo prije par hiljada godina."

Konačni cilj je da predmeti budu pohranjeni u digitalno okruženje, uz mogućnost mijenjanja uvjeta.

"Atmosfera, pozicija sunca, pa i zvijezde i mjesec, kao i ljudi, svi se pomjeraju u formi avatara. Da bi vidjeli i razumjeli ljudsko ponašanje u prošlosti u odnosu na prostor i na ove dekorativne predmete, koji su umjetnička djela u prostoru," kaže Frischer.

Kad jednom budu gotove, ove rezervne digitalne kopije će biti objavljene na nekoliko web stranica i biti dostupne široj publici.

XS
SM
MD
LG