Linkovi

Kutije za bebe - spas za neželjenu novorođenčad


Vrlo je teško utvrditi koliko beba bude godišnje napušteno u svijetu, jer je u većini zemalja to protuzakonito. Stoga su neželjene bebe obično napuštene i ostavljene da umru. Međutim, u saveznoj državi Indijani postoji novi program koji omogućava da ova tragična situacija bude bezbjednija za sve.

Jednog hladnog decembarskog dana 2014. godine, tijelo novorođenčeta je nađeno u snijegu u u jednom parku u Indianopolisu. Linda Znachko, čija organizacija sahranjuje napuštenu djecu je umrlu bebu nazvala Amelia Grace Hope. Ona vjeruje da Amelija nije morala umrijeti:

''Da je ta majka preplašena, majka bez ikakvih resursa, mogla otići još samo par milja, mogla je predati bebu u sigurne ruke.''

To je zbog toga jer postoji lokacija skloništa za bebe, nedaleko od mjesta gdje je pronađena Amelija, gdje od 2008. godine staratelji iz cijelih Sjedinjenih država mogu predati bebe stare 45 dana i mlađe, bilo kojoj ustanovi za hitne medicinske usluge, bez straha od krivičnog gonjenja.

No, i dalje oko 150 beba godišnje bude ostavljeno na raznim lokacijama, uključujući i kante za smeće. Monica Kelsey, koja je bila ostavljena kako beba i sada radi kao vatrogasac i medicinski radnik, smatrala je da treba nešto uraditi po tom pitanju. Odgovor je našla tokom posjete jednoj crkvi u Južnoj Africi:

''To je bilo namijenjeno majkama koje nisu željele biti identificirane.''

Ta anonimnost je bila ključ za sigurno ostavljanje djece u mnogim zemljama.
Nije joj dugo trebalo da osnuje organizaciju Safe Haven Baby Boxes, ili Bezbjedne kutije za bebe u Sjedinjenim državama.

Kad je novorođenče stavljeno u jedno od ovih metalnih kutija koje su unutra mekane i dobro klimatski izolirane, to aktivira infracrvene zrake i seriju alarma, i u minuti šalje signal hitnom osoblju.

Ministarstvo zdravlja u Indijanai isprva je pružalo otpor prema ovim kutijama, upozoravajući da se ovakav sistem ne koristi bez standarda i protokola.

''Ja sam im ponudila susret sa realnošću kroz rezultate autopsije ostavljenih mrtvih beba i uslova u kojima se umrle. To je tako tragično! Čak i kada bi beba umrla u kutiji, to bi bio pokušaj da joj se spasi život,'' kaže Linda Znachko.

Prva kutija, s malim modifikacijama, bila je postavljena u aprilu mjesecu u vatrogasnoj stanici gdje Monica Kelsey radi, i odgovor javnosti je bio vrlo pozitivan.

''Željeli bismo da druge zajednice prihvate naš program. Naš je cilj da sadašnjih 10% spašenih beba postane jednog dana 100-postotni rezultat,'' kaže Monica Kelsey.

Iako su kutije za bebe stigle prekasno da spase Amelijin život, ona je ipak na svoj način doprinijela ovom programu. Otisak njenog minijaturnog stopala koristi se kao logotip ove organizacije.

Kutije za bebe - spas za neželjenu novorođenčad
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

XS
SM
MD
LG