Linkovi

New York: novi hotel sa vizuelnom tapiserijom za turizam i razonodu


Koristeći tehnologiju koje nema ni u jednom drugom njujorškom hotelu, posjetioce na hodnicima hotela očekuju zadivljujući digitalni interaktivni eksponati vizuelne tapiserije koja reagira na ljudski pokret i nudi uvid u čitav niz turističkih atrakcija u gradu.

New York: novi hotel sa vizuelnom tapiserijom za turizam i razonodu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Ako se prošetamo hodnicima najnovijeg hotela Renaissance Midtown u New Yorku, zidovi i pod prosto ožive oko nas.

Posjetioci sami biraju odredište dok stoje usred kruga projiciranog na pod. Dok šetamo kroz hodnik, slike i zvuci se suptilno mijenjaju na digitalnoj interaktivnoj tapiseriji oko nas. Ako prstom uperimo u zid, pojaviće se turistički portal i ponudiće informaciju o raznim atrakcijama. Ima više kategorija, na primjer, što se može vidjeti na 10, 20 ili 30 minuta hoda od hotela.

Generalni menedžer hotela, David DiFalco objašnjava:

"Digitalni portal se aktivira putem pokreta. Ako stanemo u projicirana stopala na podu, već smo odabrali pravac. Zatim se pojave mogućnosti sa raznim parametrima ispred nas. Ako sad stanemo na mogućnost koja kaže "10 minuta", ispred nas će se pojaviti devet različitih atrakcija do kojih možemo stići za deset minuta šetnje od hotela."

"Ako nam se nešto dopadne od tih atrakcija, prosto uperimo prst u nju; pločica sa nazivom te atrakcije će se rasprsnuti, a na ekranu će se pojaviti detaljne informacije o toj atrakciji", dodaje DiFalco.

Portal nudi informacije o cijeni, lokaciji, radnom vremenu, a uključuje i mapu.

Među atrakcijama ima prodavnica, pozorišnih i filmskih predstava, muzeja i restorana, a ponuda se svakodnevno obnavlja.

Jessica Rodrigez je direktorica Wagstaff Worldwide, marketinške firme za turizam.

"Prilikom pretraživanja sadržaja, kad uperimo prst u restoran ili fitnes, element navigacije nam stiže od novina Time Out. To partnerstvo hotela sa Time Out New York magazinom je esencijalno jer daje sadržajni kredibilitet pouzdanog medijskog izvora", kaže Jessica Rodrogez.

Zaposleni u hotelu pomažu gostima kako da dođu do besplatnih nagrada. Na primjer, ako staneš ispred portala zatvorenih očiju, pokrivenih rukom, portal ti daje lozinku uz koju dobijaš besplatno piće u baru.

Digitalni elementi su dizajnirani da budu privlačni za milenijalce.

"Hotel Renaissance želi pružati usluge putnicima nove generacije. Situacija je trenutno jedinstvena u turizmu jer imamo čak tri generacije putnika: baby boomerse, generaciju X i generaciju Y. Tržište je prenatrpano, i dok tradicionalni hoteli još uvijek nisu izašli iz mode, nije naodmet ugađati i najnovijoj generaciji putnika i zainteresirati ih da prenoće u određenom hotelu", kaže Rodrigez.

Digitalna tapiserija ima 50 različitih postava i interaktivna je sa ljudskim pokretom putem senzora. Ona mijenja boju i ima razne tonske efekte, i prikazuje široki raspon slika: lišće, zgrade, zvjezdanu prašinu ili apstraktnu umjetnost.

Prvi njujorški digitalno opremljeni hotel je otvoren u martu ove godina i ima 348 soba. Nalazi se u blizini Penn Station željezničke stanice i Madison Square Gardena. Svi digitalni elementi se nalaze u prizemju hotela.

XS
SM
MD
LG