Linkovi

Američka streljačica ima za cilj olimpijsko zlato


Američka streljačica Kim Rhode
Američka streljačica Kim Rhode

Olimpijski sportaši uvelike se pripremaju za Ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru, koje počinju 5. augusta. Kim Rhode, jedna od najboljih američkih streljačica, s pet osvojenih olimpijskih medalja, nada se osvojiti i šestu.

Kim Rhode natječe se u streljačkim disciplinama skeet i trap. Cilja jednu ili dvije glinene mete bačenim u zrak s različitim putanjama - što zahtijeva brze reakcije i oštro oko.

Prvi put se natjecala na Olimpijadi prije 20 godina u Atlanti, i otada donosi medalje sa svakih igara. Među njima su i tri zlatne.

Sviđa joj se biti jednom od najboljih svjetskih natjecateljica.

''Bez obzira o kojem se natjecanju radi, svi mi imamo nešto zajedničko, nešto što smo morali svladati, i od čega nikad ne odustajemo - što opravdava olimpijsko nasljeđe,'' kaže Kim Rhode.

Streljačica prve klase Annie Oakley - na ovoj arhivskoj snimci iz 1894. godine - jedna je od njenih inspiracija.

''Streljaštvo je nešto što mi je bilo poput divljeg Zapada, nešto što predstavlja povijesni karakter naše zemlje. Annie Oakley mi je definitivno jedan od uzora. Strašno mi se sviđa to što je se usudila suprotstaviti se i 'pokazati zube' dečkima,'' dodaje Kim.

Kim Rhode probila sa na nacionalnu sportsku scenu na prvom olimpijskom natjecanju kad joj je bilo 16 godina, a uoči posljednjih predsjedničkih izbora prije četiri godine, obratila se Nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke.

Streljaštvo je za nju bila obiteljska aktivnost pa tako Kim trenira uz svog oca, Richarda:

''Moj djed odrastao je u Montani. Bio je lovac i tu je lovačku tradiciju, kao i život na otvorenom, prenio na mog oca, a onda su oba roditelja podučavala mene,'' priča Kim.

Pripremajući se za igre u Riju, Kim je usredotočena na svoj cilj:

''Moj put do sada je bio stvarno nevjerojatan, i osjećam se vrlo sretnom i počašćenom zbog toga.''

Poput ostalih sportaša iz cijelog svijeta, ona se nada da će iz Rija donijeti dodatno olimpijsko zlato. Kvalifikacije za Olimpijadu u njenoj disciplini završavaju se ovog tjedna.

Američka streljačica ima za cilj olimpijsko zlato
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

XS
SM
MD
LG