Linkovi

Vlasnici malih poduzeća zabrinuti za svoju budućnost


Anketa među vlasnicima njujorških malih poduzeća koju je sprovela Bank of America pokazuje da je velika nesigurnost i strepnja u vezi sa ekonomskom budućnošću zemlje. Vlasnike poduzeća prije svega zabrinjavaju neke izjave vodećih predsjedničkih kandidata koje se odnose na ekonomsku politiku.

Vlasnici malih poduzeća zabrinuti za svoju budućnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Ova tvornice i ove radnje su takva mala poduzeća koja predstavljaju značajan dio američke ekonomske aktivnosti.

Nedavno sprovedena anketa ukazuje na to da povjerenje vlasnika ovih prodavnica i tvornica opada, a strijepnja zbog izborne godine raste.

"Izbori su zaista važni jer za vlasnike malih poduzeća profitna margina je veoma uska. I kad pogledamo što je najveći izdatak za jednog vlasnika malog poduzeća: to su porezi,minimalna satnica, i cijena koštanja zdravstvenog osiguranja, koji mogu imati ogromne posjedice na njihovo poslovanje. Te tri stavke same mogu značiti uspijeh ili propast malog poduzetnika", kaže Sue Lonegran, direktorica u banci Bank of America.

I republikanski i demokratski kandidati pozivaju na podizanje minimalne satnice, i to je upravo ono što izuzetno zabrinjava male poduzetnike. U Sjedinjenim država malo poduzeće znači 100 zaposlenih ili manje.

Steve Hong je vlasnik tvornice odjeće na Manhattanu, i protivnik je gradske odluke da se minimalna satnica do kraja 2018. godine podigne na 15 dolara.

"Svake godine pokušavam svojim radnicima dati malu povišicu, i većina njih prima prosječnu plaću između 11 i 13 dolara na sat. A to je vjerovatno u ovoj industriji među boljim plaćama. Ali sa novim zakonom o minimalnoj satnici od 15 dolara, minimum se zapravo povećava sa 8,75 na 15 dolara, a to je povećanje od 80 posto. Ne znam kako to može da se održi", kaže Steve Hong, vlasnik tvrtke VDC Trading, Inc.

Skoro tri četvrtine malih poduzetnika brine i o sve većim troškovima zdravstvenog osiguranja. Anketa pokazuje da čak 22 posto odlaže zapošljavanje, a za razlog navodi nesigurnost zbog izbora i zdravstvene politike.

Glavni ekonomista u internetskom pretraživaču za zapošljavanje indeed.com, Tara Sinclair kaže da je radikalna razlika u politici ljevice i desnice pravi izazoz za poslovanje.

"Vjerujem da poslodavci zaista imaju problema sa dugoročnim planiranjem zapošljavanja u današnjem političkom okruženju, jer od kandidata čuju veoma različite stvari o ekonomskoj politici, a to ih više zbunjuje nego određena politika sama, jer ne znaju što ih zapravo čeka nakon izbora", izjavila je Tara Sinclair, glavni ekonomista, indeed.com.

Neka mala poduzeća još uvijek se nisu ni oporavila potpuno od recesije. Ishod predsjedničkih izbora će biti od izuzetno velikog značaja za njih.


XS
SM
MD
LG