Linkovi

Web stranice njujorškog muzeja Metropolitan privlače milijune posjetitelja


Internet mijenja doseg velikih svjetskih muzeja. Među njima su pariški Louvre, londonski British Museum, a sada i njujorški Muzej umjetnosti Metropolitan. Otkad je prisutan na internetu, ovaj muzej je postao dostupniji svijetu, kojem pruža jedno popuno interaktivno iskustvo.

Slavne stepenice pred muzejskom neoklasicističkom fasadom vode posjetitelje do izložbi koje predstavljaju pet tisuća godina ljudskih postignuća. No, sada postoji novi način da ih se vidi - na platformi koja pruža tehnologijom prožeti doživljaj. Zahvaljujući internetu, njujorški Muzej umjetnosti Metropolitan, znan kao ''Met,'' otvoren je prema svijetu.

Muzejska web stranica ostvarila je preko 33 milijuna posjetitelja u protekloj godini. Iako je postignut rekord u broju fizičkih posjeta - čak šest milijuna i 300 tisuća ljudi, 40 posto njih iz inozemstva - to je samo dio prometa na internetu.

Direktor Met-a Dan Weiss kaže da je tehnologija postala od goleme važnosti:

''Mi je smatramo našom četvrtom platformom. Imamo četiri zgrade, tri različita muzeja, a onda našu web stranicu i prisutnost na internetu. 33 milijuna pogodaka godišnje. To je za nas ogroman izvor publike.''

Putem interneta, posjetitelji mogu pretraživati bogate umjetničke zbirke stalnih postava: od drevnog Egipta do klasične antike, kroz europske majstore do američke i moderne umjetnosti.

Tu je kronološki pregled povijesti umjetnosti, kao i zbirke glazbenih instrumenata, starog oružja i oklopa iz čitavog svijeta, te programi edukacije za svaku dob.

Massimo Carboni i njegova žena doputovali su iz Kanade u New York da vide novu izložbu upravo znog onog što su vidjeli na internetu.

''Na Instagramu smo vidjeli da ima puno slavnih umjetnina, a ljudi često dođu u New York da ih i ne vide,'' kaže Massimo Carboni.

Djelatnici Met-a kažu da moderan muzej mora obuhvatiti puno toga za publiku širom svijeta. Jedna od glavnih atrakcija su posebne izložbe.

Najveća izložba u povijesti Met-a bila je ''Kina kroz ogledalo.''

Skoro milijun posjetitelja osobno je vidjelo ovu fantastičnu modno-umjetničku prezentaciju prošle godine, a i milijuni više na web stranici.

Ovog mjeseca, izložba muzejskog Instituta za kostime proučava na koji način modni dizajneri pomiruju ručno i strojno izrađene kreacije visoke i avantgardne mode.

Kao i uvijek, na dobrotvornoj večeri otvaranja ove izložbe pojavile su se mnoge slavne osobe.

NAT SOT JUST GENERIC MUSIC UP, RED CARPET MANUS X MACHINA

Met procjenjuje da su njegovi posjetitelji prošle godine potrošili više od pet milijardi dolara za boravka u New York Cityju, i time uvelike pomogli gradskoj ekonomiji.

Barem za sada, ne postoji opasnost da bi Met-ova internetska platforma ikad mogla istisnuti ovako velik broj posjetitelja koji žele vidjeti stalne zbirke muzeja od preko dva milijuna eksponata, uživo.

Web stranice njujorškog muzeja Metropolitan privlače milijune posjetitelja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

XS
SM
MD
LG