Linkovi

Teksašani proslavljaju sezonu riječnih rakova


Posjetitelji uživaju u sezonskim poslasticama na Festivalu riječnih rakova u blizini Houstona u Teksasu. (G. Flakus/VOA)
Posjetitelji uživaju u sezonskim poslasticama na Festivalu riječnih rakova u blizini Houstona u Teksasu. (G. Flakus/VOA)

Svake godine od marta do kraja juna, mali rak-ljuskar koji živi u močvarama Louisiane i Teksasa, ujedinjuje ljude u glazbi, plesu i gozbi. Riječni rakovi danas se nalaze na jelovnicima širom Amerike, ali najpopularniji su duž obale Meksičkog zaljeva, kao i na Festivalu blizu Houstona u Teksasu.

Ovaj bend svira zydeco, mješavinu tradicionalne ''cajun'' glazbe Louisiane i bluesa koji je nastao na ovom području...i koji dobro ide uz riječne rakove.

Usprkos laganoj kiši i jakom vjetru, stotine ljudi došlo je da se zabavi na ovom trkalištu u okrugu Brazoria.

Kad nisu plesali uz zydeco, country ili blues glazbu, jeli bi riječne rakove.

''Ovdje nam je zabavno, i jesti rakove pravi je užitak. Još je posebnije što je sve sezonsko, i uvijek jedete u grupi,'' kaže Bob Fuldaur, organizator festivala.

Ulovljene u obalnim močvarama i rižinim poljima, ove životinjice ne izgledaju baš najljepše. Ali jednom kad se začine i skuhaju, izgledaju puno bolje.

''Pustite ih da ključaju oko dvije do tri minute, a onda ih još ostavite u tekućini oko 15 minuta,'' savjetuje kuhar Mark McAlpin.

Puno je posla da se odvoje ljušture od mesa, ali ljubitelji i to vole raditi.

Jedan od njih je i Oscar Ibarra:
''Uživam baš u svemu: i teksturi i okusu i začinima,'' kaže on.

Na Festivalu riječnih rakova u okrugu Brazoria mogu se kušati i druga jela, te isprobati uzbudljive vožnje i neki neuobičajeni događaji, kao što je natjecanje pasa u lovljenju igračke u zraku i skakanju u bazen.

A luksuzni sportski automobili probudili su dijete u nekim odraslima...

''Pokušali smo donijeti atmosferu malog grada i zabavnog lokalnog sajma, i poslužiti ih s velikim srcem,'' dodaje Bob Fuldaur.

Nakon što je počeo festival, u obližnjem Meksičkom zaljevu počela se spremati velika oluja koja će natopiti ovo područje rekordnom količinom kiše i velikom poplavom.

No, ovaj dan festivala završio je netom prije dolaska velike oluje, tako da su ljubitelji riječnih rakova i glazbe uspjeli uživati i u jednom i u drugom.

Teksašani proslavljaju sezonu riječnih rakova
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

XS
SM
MD
LG