Linkovi

Fuzijski reaktor još uvijek budućnost


Sve nuklearne elektrane danas proizvode energiju cijepanjem atoma uranija što stvara puno korisne toplote ali i smrtonosnu radijaciju i nuklearni otpad. Suprotan proces je fuzija ili spajanje atoma, koja također stvara mnogo energije, ali samo zanemarljivu količinu opake radijacije.

Problem je međutim u tome što je do fuzije mnogo teže doći. Naučnici iz 35 zemalja, uključujući i Sjedinjene države, Rusiju i Kinu, mukotrpno pokušavaju riješiti taj problem stvaranjem technologije koja će obezbijediti dovoljno energije za svijet za budućnost.

Naučnici odavno znaju da spajanjem atoma izotopa vodika, deuterija i tricija, oslobađa se ogromna količina energije uz jako malu radijaciju. Ali da bi se to postiglo, potrebni su toplota i pritisak poput onih koje se nalaze u našem Suncu, fokusirani na veoma malu površinu veličine metalnog novčića.

Zvuči teško, ali sa modernom tehnologijom je to moguće postići. Moćni laseri mogu obezbijediti pritisak i toplotu, dok bi ogromni magneti mogli održati majušno sunce u levitaciji unutar specijalne komore.

Prema proračunima, fuzija bi proizvela 10 puta više energije od potrošene.

Projekat na jugu Francuske zvani ITER sporo napreduje sa izgradnjom prototipa funkcionalnog fuzijskog reaktora. Usporavaju ga kako politika, tako i organizacione i finansijske poteškoće.

Ali novi generalni direktor projekta, francuski fizičar Dr. Bernard Bigot kaže da je konačno došlo vrijeme za izgradnju reaktora.

"Prva isporuka kriostata za održavanje niskih temperatura upravo stiže iz Indije. A u Sjedinjenim državama, General Atomics je uspješno isporučio prve setove centralnih solenoid", kaže Dr. Bigot.

Podrška kongresnog odbora koji odobrava američko učešće u projektu međutim također nije dosljedna ni stabilna. 1998. godine su se povukli iz projekta, i tek su se ponovo pridružili 2005. godine da bi već 2008. drastično smanjili finansiranje. Bigot je došao u Ameriku upravo da ih ubijedi da ostanu u projektu.

"Amerikanci se pitaju da li vrijedi nastaviti sa ovim projektom tokom narednih godina, ili je bolje da se potpuno povuku iz njega. Zato je bilo veoma važno da im se ukaže na to da iako im je udio u projektu samo 9 posto, radovi će se nastaviti, i isplatiće se i za njih da ostanu u njemu", kaže Dr. Bigot.

Ako novi plan odobri sedam ključnih članova, uključujući Sjedinjene države, Kinu i Rusiju, reaktor bi se mogao izgraditi do 2025. godine, a eksperimentalna prizvodnja bi krenula 2028, kaže Bigot.

Na kraju, sama izgradnja reaktora će koštati milijarde dolara, ali ako proradi, rezultati će doista biti neprocjenivi.

Fuzijski reaktor još uvijek budućnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

XS
SM
MD
LG