Linkovi

Ispovijest o zvjerstvima Islamske države


Prije sedmicu dana iračka vojska je pokrenula operaciju Osvajanje da potisne Islamsku državu iz Mosula. Borbe između vojske i militanata su snažne, a očekuje se da će ofenziva trajati mjesecima.

Ispovijest o zvjerstvima Islamske države
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Novinar Sebastian Meyer je nedavno u Iraku razgovarao sa jednim zarobljenim pripadnikom Islamske države. Iz tog razgovora saznajemo kako funkcionira ova ekstremistička grupa, i ko su ti mladi ljudi, nerijetko primorani, koji se bore u njihovim redovima.

Na neobjelodanjenom mjestu u sjevernom Iraku, kurdske sigurnosne snage drže određeni broj zarobljenih boraca Islamske države.

Omar, kome to nije pravo ime, bio je uhvaćen prošle zime. Nakon nekoliko mjeseci rada za ISIL, pobjegao je i predao se kurdskim sigurnosnim snagama u gradu Kirkuk.

Kada je ISIL 2014. godine zauzeo njegovo selo, Omar i njegovi drugovi su bili prisiljeni da im se pridruže. Militanti su iskoristili to što su bili nepismeni i podvrgli ih indoktrinaciji.

"Morali smo prisustvovati vjerskoj obuci. Ako si nepismen, oni te nauče da čitaš i pišeš. Ako nešto ukradeš, onda ti odsjeku desnu ruku. Ako je oženjeni čovjek uhvaćen u preljubi, kamenovaće ga do smrti. Ako nije oženjen, dobiće 100 udaraca bičem", priča 'Omar'.

Omarov posao je bio da traži krijumčarenu robu na kontrolnim punktovima. Unutar Islamske države, u gradu Hawija vidio je užase poput odsjecanja glava, amputacije dijelova tijela, i kupoprodaju žena kao seksualnih robova.

"Pošto sam mlad, nisam dobio ženu. Postoji ured u tom gradu. Bez obzira da li si borac ili civil, položiš novac, uzmeš ženu i ideš. To su udovice ratnika Islamske države. Ako si samac, uđeš, platiš, pa uzmeš sebi ženu", opisuje svoja iskustva 'Omar'.

Nakon četiri mjeseca prisilnog rada u toj ekstremističkoj skupini, Omar je pokušao pobjeći, ali je to bilo jako opasno. Dvojica optuženih za krijumčarenje ljudi sa teritorije ISIL-a su javno pogubljneni, i njihova tijela ostavljena da vise na glavnom trgu grada kao upozorenje.

"Poslije četiri mjeseca provedenih tamo prestao sam raditi za njih. Ali su došli po mene i zaprijetili, i natjerali me da se vratim. Ako ne želiš raditi za Islamsku državu, oni će ti doći u kuću i dat će ti dvije opcije: ili ćeš se vratiti i raditi za njih, ili će te ubiti", priča 'Omer'.

Uz pomoć svog oca, Omar je ipak uspio pobjeći na teritoriju pod kurdskom kontrolom, gdje su ga sigurnosne snage uhapsile.

Omar sad čeka na suđenje u iračkom Kurdistanu. Nada se da će njegovi novi zarobljivači imati više samilosti od onih u Islamskoj državi za koje je nekad radio.


XS
SM
MD
LG