Linkovi

U Washingtonu trešnje u punom cvatu


Trešnje su procvjetale u Washingtonu, a sa njima je stigao i ogroman broj posjetilaca koji dolazi svakog proljeća da vidi ovaj veličanstveni prizor u američkom glavnom gradu. Među turistima mnogo je onih koji prvi put vide trešnje u cvatu.

Srednjoškolke Angela Tongohan i Mae Soto prvi put su došle da uživaju u procvjetalim trešnjama. Iako Angela živi u blizini Washingtona, u Marylandu, nikad ranije nije imala priliku da vidi trešnje jer joj je majka alergična na cvjetni polen. Angela kaže da je krošnje prepune cvijeća podsjećaju na oblake, ali je bila iznenađena kada je otkrila da cvijeće trešnje ipak nije takvo kako ga je ona ranije zamišljala.

"Na slikama sam vidjela cvijet trešnje pa sam zamisljala da iz njega izniču trešnje", priča Angela Tongohan.

I za Mae Soto ovo je novo otkriće.

"Predivne su. Baš sam se zagledala u njih", kaže oduševljeno.

Ove djevojke su dio od oko milijun i po posjetalaca koje dolaze iz svih dijelova svijeta da pogledaju to more cvijeća nježno roze i bijele boje.

Trešnje kojih ovdje ima više od tri hiljade potiču iz Japana. Prije više od sto godina Japan ih je poklonio Washingtonu kao znak prijateljstva. S vremenom dosta ih je zamijenjeno mlađim stablima, ali još ima i nekih od originalnih.

Najpopularnije mjesto za uživanje u cvijetanju je oko jezera za regulaciju plime i oseke oko kojeg ima 1700 trešanja.

Camarin Manglona je prije vidjela trešnje u cvatu samo na slikama i bila je toliko oduševljena sa njima da je dala istetovirati cvijet trešnje na svojoj ruci. A sada ima prilike vidjeti sve to i uživo.

"Stvarno moraš da doživiš svu tu ljepotu na licu mjesta

U Washingtonu trešnje u punom cvatu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

", kaže ona.

I ostali posjetioci su bili oduševljeni dok se šetali putem popularne staze oko jezera; među njima i An Harmanli, studentica medicine u Washingtonu.

"Baš je uzbudljivo što mogu biti ovdje tokom cvjetanja. Jedinstvene su. I cvjetaju samo u jednom kratkom periodu", kaže An.

Zavisno od vremenskih prilika, cvjetanje obično traje oko sedmicu dana, dok od pupoljaka nastanu cvijetovi, pa ih postepeno nadomjesti lišće... a posjetioci onda mogu čekati da se taj spektakularni prizor idućeg proljeća opet ponovi.

XS
SM
MD
LG