Linkovi

Dokumentarni film o legendarnim izvođačima bluza


Mnogi ljubitelji muzike i filma su se našli prošle sedmice u Austinu, u Teksasu, da bi prisustvovali muzičkim i filmskim programima na tridesetom godišnjem okupljanju pod nazivom South by Southwest. Bilo je tu i dosta filmova posvećenih muzici i muzičarima.

Dokumentarni film o legendarnim izvođačima bluza
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Jedan od tih filmova se bavio ljudima, sviračima i pjevačima bluza koji još uvijek rade u južnjačkim gradovima i selima gdje je taj jedinstveni američki muzički žanr i nastao prije više od sto godina.

U zabačenim mjestima južnjačkih država kao što je Mississippi, zahvaljujući starijim pjevačima tradicija bluza je još uvijek živa.

Bobby Rush je poznati izvođač bluza i nastupa na pozornicama širom svijeta, ipak je i danas dio ovog svijeta ovdje.

"Ponosan sam na sebe, na to što pjevam bluz, ponosan sam što sam crnac koji pjeva bluz", kaže Bobby Rush.

Rush je pomagao reditelju, Danielu Crossu u pronalaženju starih muzičara čiji će glas uskoro nestati uslijed starosti, pa i smrti.

"Zato smo u filmu potražili originalne izvođače, osamdesetogodišnjake koji još uvijek sviraju bluz. Potražili smo ih, proveli malo vremena sa njima, okupili ih da bi mogli čuti njihove priče", kaže Daniel Cross, reditelj filma I am the Blues.

Jedna scena u tradicionalnom restoranu sa račićima prikazuje Barbaru Lynn iz Teksasa, legendarnu pjevačicu bluza kako izvodi svoj poznati hit iz daleke 1962. godine: "If you lose me, you'll lose a good thing..."

Za sada Cross uglavnom prikazuje svoj film na festivalima kao što je South by Southwest, gdje pozove i neke od svojih protagonista.

"Na taj način i oni mogu vidjeti film u profesionalnom okruženju ali gdje je prisutna i masa obožavatelja koja im pokazuje ljubav koji toliko zaslužuju", kaže Cross.

Film "I am the Blues" je prikazan na festivalima u Evropi, a pojaviće se i na festivalu dokumentarnih filmova koji će se održati u Torontu u aprilu.

XS
SM
MD
LG