Linkovi

Klima - Oboreni rekordi u 2015. godini


Sjetska meterološka organizacija izvještava da je tokom 2015. godine došlo do obaranja mnogih rekorda, jer je godina bila i najtoplija i najvlažnija, a istovremeno i najsuša godina ikada, tj. otkad se vode podaci o klimatskim uslovima.

Svjetka meterološka organizacija javlja da se globalno zagrijavanje odigrava mnogo brže nego što je to ranije predviđano. Naučnici tvrde da je taj alarmantni stupanj klimatskih promjena rezultat ispuštanja ugljen-dioksida i da je to emitiranje bez presedana.

Izvještaj ukazuje i na to da je globalna prosječna površinska temperatura u velikoj mjeri oborila prethodni rekord, a da se taj trend nastavio i ove godine novim mjesečnim rekordima i u januaru i u februaru.

Generalni sekretar Svjetske meterološke organizacije Petteri Taalas upozorava da je zemlja već za jedan cijeli stupanj toplija od temperature na samom početku 20. vijeka, a to je polovica od kritičnog praga, dva stupnja Celzijusa.

Očigledno je da se ovaj trend zagrijavanja nastavlja, što djelomično možemo zahvaliti i jakom utjecaju klimatske pojave El Nino sa kojom smo se suočavali protekle godine,” kaže Taalas.

Petteri Taalas upozorava i na to da će dostizanje praga porasta temperature od 2 stupnja Celzijusa dovesti do još većih vremenskih nepogoda i ekstremnih prilika nego što smo imali tokom 2015. godine. Prošle godine je i nivo morskih voda dostigao rekordne visine. Količina arktičkog leda je također bila rekordno niska već u februaru 2015. godine, a smanjenje se nažalost i dalje nastavlja.

U izvještaju se govori i o intenzivnim valovima vrućine tokom prošle godine u Aziji, Južnoj Americi i Srednjoj Evropi, kao i na sjeverozapadu Sjedinjenih država i zapadnim dijelovima Kanade gdje je došlo do nezapamćenih šumskih požara. Istovremeno su mnoge zemlje patile od ekstremnih količina kiše, uključujući neke zemlje u Africi, kao što je Malawi, gdje je došlo do najtežih poplava ikad zapamćenih. A u Etiopiji i u južnim područjima Afrike teška suša je veoma negativno utjecala na poljoprivredu i ljudsko zdravlje.

Prema mjerenjima Svjetke meterološke organizacije, prag zagrijavanja od 2 stupnja Celzijusa bi trebao biti dostignut u 2030. godini, deceniju ranije od prethodno predviđenog vremena. Prema generalnom sekretaru Taalasu, tačka iza koje povratka nema nam se sve više i brže približava. Zbog toga je neophodno da sve zemlje odmah prestanu sa emitiranjem ugljen-dioksida u atmosferu time što će preći sa korištenja fosilnog goriva na obnovljive izvore energije.

XS
SM
MD
LG