Linkovi

Svjetski dan voda


Danas je svjetski dan vode i da bi obelježili dan, novinarka Glasa Amerike, Tina Trinh je napravila izvještaj o radu jedne neprofitne organizacije u New Yorku koja koristi banku podataka sa ciljem da čista pitka voda stigne i do najudaljenijih mjesta u svijetu.

Svjetski dan voda
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Charity:Water je neprofitna organizacija sa sjedištem u New Yorku koja obezbeđuje čistu i sigurnu pitku vodu stanovništvu u zemljama u razvoju. Ona je nastala 2006. godine, i od svog nastanka do danas je pomogla u finansiranju 13.641 projekata u 22 zemlje svijeta, i time poboljšala uslove života za vise od 4,6 milijuna ljudi. Za prvih osam godina svog postojanja, organizacija je prikupila oko 155 milijuna dolara.

Charity:water je jedna od bolje poznatih organizacija, i ima više od milijun i po pratilaca na Twitteru, i poznate holivudske pobornike kao što su Will i Jada Pinkett-Smith.

Ipak jedno od najučestalijih pitanja koje donatori postavljaju ovakvim organizacijama je da li njihova donacija zaista znači nešto u životima ljudi? Da bi dobili odgovor, lideri ove organizacije su se okrenuli tehnologiji.

"Charity:water je od samog početka fokusirala na tehnologiju za prikupljanja velikog broja podataka o našim projektima. Od prvog dana postojanja, mapiramo svaki naš projekat na Google Earth-u", kaže Christoph Gorder glavni predstavnik Globalne vode u organizaciji Charity:Water.

Donatori mogu pretraživati sve lokacije i slike svih vodenih projekata na četiri kontinenta, koristeći Google Map na web stranici Charity:Water. A radi se o 17.000 projekata. A za upravni odbor organizacije tehnologija je također omogućila da se prikažu rezultati njihovih napora.

Veliki broj podataka se dobija sa senzora istaliranih na izvorima vode.

"Kroz te senzore možemo na primjer vidjeti koliko svaki bunar isporučuje vode u druge dijelove svijeta tokom određenog dana", objašnjava Gorder.

U organizacija Charity:Water putem interneta mogu pratiti bunar čak u Nepalu, i to u svakom trenutku.

Dugoročnom analizom podataka organizacija može predvidjeti špiceve u potrošnji vode, a i potrebu za popravke na bunarima.

"Unosimo podatke iz popisa o stanju stanovništva u zajednicama i prije i poslije intervencije; to su podaci o stotinama domaćinstava na tom području gdje imamo svoje projekte. Ovi podaci na taj način nam obogaćuju sliku o značaju našeg rada na terenu", kaže Christoph Gorder, i nastavlja: "I do sada nam je bilo jasno da činimo dobro, ali nam ovaj sistem precizno iskazuje i kvantitet učinjenog dobra.

Na osnovu podataka koje je ova organizacija prikupila jasno je da se njihov trud zaista isplatio.

Svjetski dan vode se svake godine obeležava 22. marta. Povodom tog dana pažnja se usmjerava na značaj svježe vode, i aktivisti se zalažu za održivo upravljanje izvorima pitke vode. Svjetski dan vode je prvi put proglašen na konferenciji Ujedinjenih naroda 1992. godine u gradu Rio de Janeiro u Brazilu.

XS
SM
MD
LG