Linkovi

Muzej afroameričke povijesti u pripremama za otvaranje


Dio zbirke Muzeja afroameričke povijesti
Dio zbirke Muzeja afroameričke povijesti

Najnoviji muzej institucije Smithsonian u Washingtonu trebao bi biti otvoren za javnost 24. septembra. Bit će to prvi nacionalni muzej posvećen isključivo afroameričkoj povijesti i kulturi.

Posljednjih osam godina, provodila se velika kampanja sa svrhom pronalaženja i sakupljanja predmeta, dokumenata i ostalih predmeta koji će biti u sastavu trajne muzejske zbirke.

Nedaleko od Washingtona, Institucija Smithsonian sakuplja predmete koji će pričati 400 godina staru priču Amerikanaca afričkog porijekla. Lonnie Bunch direktor je Nacionalnog muzeja afroameričke povijesti.

''Počeli smo od nule. A do sada smo sakupili oko 25 tisuća predmeta iz cijele zemlje,'' kaže gospodin Bunch.

Temelji muzeja iskopani su 2012. godine. A sada radnici završavaju radove na zgradi koja stoji na Nacionalnom Mallu.

U međuvremenu, Michele Gates Moresi, zajedno s drugim kustosima, prikupila je predmete koji odražavaju različita razdoblja afroameričke povijesti.

''Ono što je jedinstveno za nas ovdje u Smithsonianu je da možemo predstaviti ta razdoblja autentičnim predmetima i time aktualizirati povijest,'' pojašnjava Michele Gates Moresi.

Muzej je prikupio gotovo 40 artikala koji su pripadali Harriet Tubman.

Sredinom 1800-ih godina, ona je pomogla stotinama afroameričkih robova da postanu slobodni, putem tajne rute koja ih je vodila do sjevera zemlje, znane kao ''Podzemna željeznica.'' Muzej je dobio i šal koji je nekad bio poklonjen Harriet Tubman.

''Engleska kraljica Viktorija, koja ju je pozvala da dođe na Kraljičin jubilej, a što je ona odbila - poslala joj je šal kao priznanje njenim naporima i postignućima,'' komentira Michele Gates Moresi.

Ovi okovi robova oživljavaju strahote robovlasništva. Lonnie Bunch kaže da se bolna poglavlja iz povijesti moraju ispričati:

''Nadamo se da ćemo ispričati priču koja će vas s jedne strane naljutiti zbog onoga što su ljudi proživljavali, a s druge strane, nadahnuti vas zbog sposobnosti Amerike za samousavršavanjem i ispravljanjem nepravde.''

Afroamerikanci u filmu i glazbi također će biti dio stalnog postava muzeja.

Kustosica Dwan Reece pronašla je osobne stvari pokojne pjevačice i glumice Lene Horne. Ona je bila prva crnačka glumica koja je potpisala ugovor s jednim od vodećih hollywoodskih studija. Reece kaže da je umjetnost bila put ka izlasku iz potlačenosti za mnoge američke crnce:

''Razne grane umjetnosti, zabave i sporta bile su glavno oruđe za okončanje siromaštva ili teških okolnosti i poboljšanje njihovih života.''

A Lonnie Bunch dodaje:
''Ovdje se ne radi o samo jednoj afroameričkoj priči. Ovo je priča koja se dotiče svih nas i koja omogućuje ljudima, bez obzira na njihovu rasu, da vide da su i oni oblikovani iskustvom Afroamerikanaca.''

Uskoro, ovaj će muzej pružiti posjetiteljima jedinstvenu priliku da otkriju bogatstvo afroameričke povijesti.

Muzej afroameričke povijesti u pripremama za otvaranje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

XS
SM
MD
LG