Linkovi

Mladi reperi iz Sirije - podsjetnici da izbjeglu djecu treba vratiti u učionice


Dječaci-izbjeglice iz Sirije igraju se u izbjegličkom kampu u Hosh Hareemu, u dolini Bekaa, Libanon, 28. oktobar, 2015.
Dječaci-izbjeglice iz Sirije igraju se u izbjegličkom kampu u Hosh Hareemu, u dolini Bekaa, Libanon, 28. oktobar, 2015.

Jedna dobrotvorna organizacija obraća se svjetskim liderima kako bi na donatorskoj konferenciji u februaru prikupila sredstva od 750 milijuna dolara za školovanje oko milijun djece izbjegle iz Sirije, koja sad žive u Turskoj, Libanonu i Jordanu.

"Živi na način kako želiš, i neka ti misli budu slobodne. S osmijehom i snagom formiramo sutrašnjicu..."

To su stihovi rep pjesme Samira, Abdulrahmana i Mohameda - trojice braće-izbjeglica koji žele biti najveće hip-hop zvijezde u Siriji.

SAMIR, 13-GODIŠNJI IZBJEGLICA IZ SIRIJE:

"Grupa nam se zove 'Fire Rap.' A umjetnička imena članova grupe su Samir, Amir i Jamil."

Braća su s roditeljima izbjegla iz Sirije prije četiri godine u dolinu Bekaa u Libanonu. Oni se smatraju sretnim među izbjeglom djecom jer pohađaju lokalnu školu gdje mogu razvijati svoj muzički talent, a istovremeno steći i adekvatno obrazovanje.

Dobrotvorna organizacija "Theirworld" je naručila kratak film s naslovom ''Straight Outta Syria'' kao dio svoje kampanje za školovanje.

BEN HEWITT, DIREKTOR KAMPANJE THEIRWORLD:

"Cilj ovog filma je podizanje svijesti o potrebi svakog dijeteta da pohađa školu. Našim pristupom naglasak stavljamo na talente, potencijale mladih ljudi, da bi svijet mogao vidjeti da postoji čitava generacija mladih Sirijaca u Libanonu, Turskoj i Jordanu koja ne ide školu, a to predstavlja gubitak tog potencijala."

''Theirworld'' procjenjuje da ima oko milijun izbjegle djece koja ne idu u školu, pa su u opasnosti da budu odvučeni na prisilan rad, u rani brak, eksploataciju i ekstremizam.

Dobrotvorna grupa želi proširiti praksu takozvane duple smjene koja već dobro funkcionira u školama u Libanonu.

BEN HEWITT, DIREKTOR KAMPANJE THEIRWORLD:

"Lokalna djeca mogu ići u školu prijepodne, a popodne se učionice otvaraju za izbjegličku djecu. Vidjeli smo da ovaj plan funkcionira odlično. Samo ove godine školu pohađa oko 200 tisuća djece. Sada nam je namjera da proširimo taj plan i pribavimo financije te otvorimo milijun mjesta u Jordanu, Turskoj i Libanonu."

A u ovoj školi, trojica braće izvode pjesmu o bježanju iz rata u Siriji.

ABDULRAHMAN, 12-GODIŠNJI IZBJRGLICA IZ SIRIJE:

"Kad porastem, pisat ću zabavne pjesme. Jer ne volim pisati o bijedi. Ja volim radost."

Hewitt kaže da smještaj u školi ne znači samo učenje:

"Prije svega, to im daje dugoročniju nadu. A pruža im i kratkoročnu stabilnost, vraća ih u učionicu. Pa se nalaze u sigurnom okruženju, uče i fokusirani su."

Ova dobrotvorna organizacija se nada dobijanju podrške za svoju kampanju uoči donatorske konferencije o Siriji, koja će se održati slijedećeg mjeseca u Londonu.

Mladi reperi iz Sirije - podsjetnici da izbjeglu djecu treba vratiti u učionice
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

XS
SM
MD
LG