Linkovi

Izlječenje od raka mnogo bliže novom inicijativom američke vlade


Izlječenje od raka mnogo bliže novom inicijativom američke vlade
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

U svom govoru o stanju nacije, u utorak, predsjednik Obama je predstavio novu inicijativu za poticanje istraživanja izlječenja od raka. Što treba učiniti da do toga i dođe upitala je novinarka Glasa Amerike Ardita Dunellari dvoje naučnika u svjetski poznatom Centru Sidney Kimmel, na Univerzitetu Johns Hopkins.

Najava predsjednika Obame dolazi u osvitu nove ere u istraživanjima raka. Na Univerzitetu Johns Hopkins, naučnici Centra za istraživanje raka Sidney Kimmel dolaze do novih otkrića, a direktor Centra smatra da je budućnost liječenja raka optimistička.

DR. WILLIAM NELSON, CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE RAKA SIDNEY KIMMEL: "Mislim da neki načini liječenja koje smo razvili u zadnjih pola stoljeća sada daju rezultate i izgledaju kao da nema granica onome što će dati u budućnosti."

Mnogi od današnjih uspjeha rezultat su desetljeća napredaka na polju genetike koji su pružili novo razumijevanje biologije i patologije raka.

DR. ELIZABETH PLATZ, CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE RAKA SIDNEY KIMMEL: "Sada mnogo bolje razumijemo genom. Stalno dolazimo do novih otkrića o lokacijama u našem genomu koje su rizične za neke vrste raka."

To znanje liječnicima pruža nove načine za precizno podešavanje terapije i individualiziranje medicinskih protokola.

DR. WILLIAM NELSON, CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE RAKA SIDNEY KIMMEL: "Tek u zadnjem desetljeću uspijevamo koristiti tehnologije da saznamo koji su geni defektni u raku kod neke osobe, i s tom informacijom možemo zacrtati terapiju koja će najvjerojatnije biti djelotvorna kod te osobe. Svakim danom to postaje sve više moguće."

Unatoč optimizma, mnoge od ovih novih terapija su u eksperimentalnoj fazi, ili se koriste u specijaliziranim klinikama u razvijenim zemljama. Za zemlje u razvoju, takav je napredak još uvijek nedohvatan, a rak ostaje ogroman problem javnog zdravstva. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da na Afriku, Aziju, te Centralnu i Južnu Ameriku otpada 70 posto smrtnih ishoda od raka u svijetu.

No, preokret dolazi i naučnici se nadaju da će doći dan kada će biti lijeka za sve oblike raka, kod svih oboljelih. Taj je dan postao bliži podrškom nove inicijative američke vlade.

XS
SM
MD
LG