Linkovi

Tinejdžerka osnažuje djecu radionicama o kodiranju


Swetha Prabakaran
Swetha Prabakaran

U SAD-u, informatički poslovi neki su od najbrže rastućih i najbolje plaćenih, ali većina učenika nema informatiku prije srednje škole ili koledža. No, jedna srednjoškolka, fascinirana složenošću kompjuterskog kodiranja, želi nadahnuti djecu da kodiraju i možda razviju karijeru u toj grani.

Jedne subote, skoro tridesetero osnovnoškolaca okupilo se u prostoriji jedne knjižnice nedaleko Washingtona. Oči su im usmjerene u ekrane njihovih laptop kompjutera.

''Ova radionica je stvarno super. I zabavno je. Naučila sam kako programirati stvari i napraviti linije koda. To je strašno uzbudljivo,'' kaže Adia Elcock, učenica petog razreda.

Radionicu je organizirala neprofitna organizacija ''Everybody Code Now!,'' čija je osnivateljica Swetha Prabakaran. Ona je učenica trećeg razreda Srednje škole za znanost i tehnologiju Thomas Jefferson u Virginiji. Zajedno s drugim učenicima-volonterima, redovito drži ovu radionicu.

''Mislim da poduka informatike od rane dobi osnažuje mlade ljude, jer izloženi u toj dobi, oni su kreativniji i otvoreniji prema tehnologiji. Stoga mogu više naučiti, a uz to se i zabaviti,'' tvrdi srednjoškolka Swetha Prabakaran.

Prabakaran kaže da se zaljubila u kodiranje nakon što je završila uvodni tečaj iz informatike u prvom razredu srednje škole:

''Pojednostavljeno, kodiranje je izdavanje naredbi kompjuteru. Unatoč tome što sam tek učenica, ja sam u stanju izgraditi nešto što bi, putem jedne aplikacije, moglo utjecati na tisuće ljudi. Ta vrsta moći, i prilika da upotrijebim svoju kreativnost, maštu i ideje kako bih nešto stvorila i time promijenila život ljudi, ono je što me zadivljuje u informatičkoj znanosti.''

Prabakaran je prije oko godinu dana počela držati tečajeve o kodiranju za djecu, nadajući se da će prenijeti svoju oduševljenost na njih. Danas njena neprofitna organizacija, u partnertstvu sa školama, djeluje u 12 saveznih država.

Andrew Guenther doveo je svoju sedmogodišnju kćerku na radionicu. On smatra da što ranije djeca počnu učiti osnove programiranja, to bolje:

''Mislim da puno toga na naki način pomaže u razvoju sposobnosti kritičkog razmišljanja o problemu, predlaganja mogućih rješenja i razvijanja mehanizama za rješavanje problema.''

Petnaestogodišnja Swetha Prabakaran nedavno je nagrađena u Bijeloj kući kao jedna od 11 mladih žena nazvanih ''Nositeljice promjena,'' za svoj rad kao osnivateljice ''Everybody Code Now.''

''Pregovaramo s partnerima diljem svijeta, uključujući Indiju, Ganu i Bangladeš, kao i s brojnim drugim zemljama. Nadamo se da ćemo rasti i proširiti našu djelatnost, kako bi ona sljedeće godine bila dostupna djeci širom svijeta,'' kaže Swetha Prabakaran.

Tinejdžerka osnažuje djecu radionicama o kodiranju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

XS
SM
MD
LG