Linkovi

Turski predsjednik Erdogan počeo formirati novu vladu


Pobjeda Recepa Tayyipa Erdogana bila je neočekivana, a predznak izbora, kažu analitičari, bilo je pitanje sigurnosti, kao i zabrinutost glasača o usporenoj ekonomiji, utišavanju medija, Erdoganovom islamističkom programu i njegovom sve autoritarnijem stilu vladanja.

Pobjeda je bila neočekivana. Ankete uoči izbora ukazivale su da bi Erdoganova stranka vjerojatno morala oformiti koaliciju, ali danas je on već prionuo poslu sastavljanja jednostranačke vlade.

''Narod je izabrao stabilnost, počevši od 1. novembra. Ovakav rezultat pokazuje da je prvenstveni izbor naroda bio stabilnost. Građani su tako odlučili,'' izjavio je novoizabrani predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Poruka veće stabilnosti, sigurnosti i bolje ekonomije odjeknula je među glasačima više nego išta drugo.

''Nakon prijašnjih izbora, nastala je jedna vrst nestabilnosti. Nemogućnost uspostavljanja snažne vlade ili koalicije nije naišla na dobrodošlicu kod većine ljudi,'' kaže jedan vlasnik prodavaonice.

Erdoganova stranka pobijedila je tek s nešto manje od polovine ukupnih glasova. Većina druge polovine koja ga nije podržala zabrinuta je oko toga gdje će zemlju dovesti Erdoganov islamistički program, i zbog ove sekularne republike.

Njegovi protivnici, uključujući intelektualce, izrazili su danas zabrinutost da je izborima vladao strah.

''Ljudi prihvaćaju autoritarni režim jer se boje kaosa,'' kaže pisac i pjesnik Ahmet Umit.

Vijesti o pobjedi Erdoganove stranke naišle su na razočaranje među Kurdima u Turskoj. Oni su prosvjedovali u gradu Diyarbakir na istoku zemlje. Policija je koristila suzavac i vodene topove kako bi ih rastjerala.

Mirovni proces zaustavljen je otkad izbori u junu nisu donijeli jasan ishod. Budući da sada Erdoganova stranka ima potpunu kontrolu, o njegovoj vladi ovisi u kojem će smjeru taj proces ići.

Turski predsjednik Erdogan počeo formirati novu vladu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

XS
SM
MD
LG