Linkovi

Etiopski trkači u pripremama za Njujorški maraton


1. novembra, trkači iz cijelog svijeta natjecat će se u 45. po redu Njujorškom maratonu. Od svoje premijerne utrke 1970. godine, 28 muškaraca i 23 žene iz ukupno 19 zemalja osvojili su titule u otvorenoj, većinski profesionalnoj kategoriji.

Ovako je početak utrke izgledao prošle godine. Najveći maraton na svijetu izgledat će skoro isto i ove godine. Očekuje se više od 50 tisuća trkača, od kojih su nekoliko stotina izuzetni sportaši svjetske klase.

2014. godine Kenija je ponjela i muške i ženske naslove prvaka. Etiopljani vjeruju da je sada njihov red.

Ove godine, Etiopljani se nadaju pobjedi, prvoj od 2010. godine. Ovih pet Etiopljana članovi su kluba New York West Side Runners. Kada su u New Yorku, treniraju i rade sa članovima kluba West Side i njegovim direktorom Billom Staabom.

"Većina trkača ovdje u Sjedinjenim državama je iz Etiopije, odnosno udaljenih sela u poljoprivrednoj regiji Oromo. Oni moraju prijeći velike razdaljine da bi stigli do škole i zbog toga trče. A, i samo trčanje kao sport u Etiopiji izuzetno je popularno," kaže Bill Staab.

Ovo su snimke dvostrukog olimpijskog prvaka i najpoznatijeg bosonogog maratonca u povijesti Etiopije, Abebea Bikile - na cestama u Rimu kada je 1960 te osvojio zlatnu medalju. On je heroj svih Etiopljana, uključujući i 27-godišnjeg natjecatelja svjetske klase Diribe Bekogija. On kaže:

"Sanjao sam da učestvujem u ovoj trci, iako nisam u dobroj kondiciji za nju. Ali dat ću sve od sebe."

Diriba je upravo pobijedio u utrci od 10 kilometara. Ovi mladi Etiopljani, u svojim 20-im i 30-im godinama, treniraju dva puta dnevno, rano ujutro i kasno popodne, i s pripremama počinju oko tri mjeseca prije maratona. Većina njih živi i trenira zajedno dok su u Sjedinjenim državama.

Prema Billu Staabu, dio njegovog posla je da ove mladiće nauči o životu u Americi, istovremeno im nudeći priliku da sudjeluju u trci za koju moraju dati svoj maksimum.

Etiopski trkači u pripremama za Njujorški maraton
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

XS
SM
MD
LG