Linkovi

SAD razmatraju prijedlog Rusije za razgovore o Siriji


Američki državni tajnik John Kerry
Američki državni tajnik John Kerry

Postoje ozbiljna pitanja o namjerama Rusije u vezi širenja njene vojne prisutnosti u Siriji, rekao je američki državni sekretar John Kerry. On je o tom pitanju razgovarao sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim u nizu nedavnih telefonskih razgovora.

Rusija, kako se čini, pojačava vojnu podršku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, slanjem dodatnih letova, vojnika i opreme u zračnu luku u Latakiji.

Rusija tvrdi da time pomaže Siriji da se bori protiv terorističke agresije, uključujući militante takozvane Islamske države.

''Namjere Rusije su očito dovedene u pitanje. Ja ne prihvaćam njihovo objašnjenje jer, ako pogledamo tipove zrakoplova ili municije, oni dovode do puno ozbiljnijih pitanja o tome što se zapravo događa,'' kaže američki državni tajnik John Kerry.

Na novinskoj konferenciji s južnoafričkim ministrom vanjskih poslova, američki državni tajnik je rekao da administracija predsjednika Obame razmatra odgovor na ruski prijedlog o održavanju razgovora o Siriji:

''Razmatramo osobito razgovore na vojnoj razini i sastanak u svrhu rasprave o tome što bi se trebalo napraviti da se koordiniramo i izbjegnemo potencijalna preklapanja i rizike.''

Iako Rusija podržava predsjednika Assada i borbu njegovog režima protiv militanata Islamske države i umjerene sirijske opozicije, Sjedinjene države i njeni saveznici kažu da bi političko rješenje bez Assada bio najbolji način za rješavanje sukoba u toj zemlji.

Postoji zabrinutost da je ruski konačni cilj suprotstaviti se iranskom utjecaju u Siriji.

''Sve se svodi na to tko će dovršiti posao u Sirji: Iranci ili Rusi, u smislu oblikovanja poslijeratne Sirije, Sirije nakon Assada,'' kaže Faysal Itani iz Atlantskog vijeća.

Dugoročno gledano, suprotstavljanje ekstremističkim grupama poput ISIS-a zahtijevat će višestrani pristup.

''Radi se o dugoročnoj borbi, koja će uključivati brojne učesnike i zahtijevati konstantno ispoljavanje političke volje,'' zaključuje Tina Kaidanow, veleposlanica i koordinatorica za borbu protiv terorizma.

John Kerry je rekao da vodi intenzivne razgovore s američkim partnerima o sukobu u Siriji, što će biti jedna od tema njegovog posjeta Europi sljedećeg tjedna.

SAD razmatraju prijedlog Rusije za razgovore o Siriji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

XS
SM
MD
LG