Linkovi

Američki Senat okončao vladino prikupljanje telefonskih podataka


Američki Senat odobrio je zakon kojim je okončano vladino prikupljanje telefonskih podataka u svrhu sprječavanja terorističkih napada. Predsjednik Obama potpisao je ovaj prijedlog zakona, kojim se prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima građana prenosi s vlade na telefonske kompanije.

Zakonom o slobodi okončat će se prikupljanje telefonskih podataka Amerikanaca koje je provodila Nacionalna sigurnosna agencija, odnosno NSA, i prekinuti program praćenja i nadgledanja podataka koji je razotkrio Edward Snowden, bivši kontraktor ove agencije koji se nalazi u bijegu.

''Ovaj zakon ne poboljšava zaštitu privatnosti američkih građana i svakako narušava američku sigurnost oduzevši još jedno oruđe našim borcima protiv rata - po meni, u potpuno krivom trenutku,'' rekao je Mitch McConnell, senator Kentuckyja i vođa republikanske većine u Senatu.

Vlada će i dalje moći imati pristup nekim telefonskim podacima, kao na primjer biranim brojevima, datumima i trajanju razgovora, ali ne i njihovom sadržaju. Neki u medijima taj novi zakon nazivaju pobjedom za Snowdena, koji živi u azilu u Rusiji. Govoreći jučer putem video linka, Snowden je za Amnesty International u Britaniji rekao da praćenje i nadgledanje telefonskih razgovora ne pomaže u sprječavanju terorističkih napada:

''Evo zbog čega: kad postoje pojedinci poput mene, koji su na kraju odgovorni za ovo, svakodnevni pokušaji pretraživanja telefonskih komunikacija u svijetu, od, recimo, prethodnog dana, tjedna, ili mjeseca, ubrzo vas dovedu do točke kad shvatite da, ako prikupljamo sve, zapravo ne razumijemo ništa.''

Međutim, bez donešenog zakona, nikakvo praćenje neće biti moguće. Upravo to je navelo neke republikance da pristanu na kompromis. Demokrati u Senatu obranili su prijedlog ovog zakona. Al Franken, demokratski senator Minnestoe, izjavio je:

''Zakon o slobodi koji je usvojio Zastupnički dom odmjeren je kompromisni zakon donešen nakon dugih pregovora. On donosi prijeko potrebne reforme u nekim od naših organa ovlaštenih za praćenje i nadgledanje, i garantira zaštitu Amerike, kao i prava američkih građana, istovremeno povećavajući vladinu odgovornost.''

Predsjednik Barack Obama potpisom je odobrio ovaj zakon, i okarakterizirao ga kao ključnog u očuvanju sigurnosti, ali i građanskih sloboda američkog naroda.

Američki Senat okončao vladino prikupljanje telefonskih podataka
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG