Linkovi

Grčka traži ratne reparacije od Njemačke


Grčka traži ratne reparacije od Njemačke
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Grčka traži od Njemačke više od 300 milijardi dolara kao kompenzaciju za štete iz Drugog svjetskog rata. Grčki zvaničnici kažu da su, u podršku svog zahtjeva, pribavili dokumente koji su bili u posjedu američke vojske. Njemačka kaže da se već sporazumjela oko reparacija Grčkoj poslijeratnim sporazumom. Ovaj najnoviji spor dodatno otežava napetosti između dviju zemalja, izazvane nesposobnošću Grčke da otplati zajam koji je dobila od Evropske unije. U međuvremenu, grčka vlada radi na proširenju veza sa Rusijom. Prilog novinarke Glasa Amerike Zlatice Hoke.

Distomo je selo u centralnoj Grčkoj gdje su snage nacističke okupacije masakrirale više od 200 ljudi u junu 1944, kada su gubili rat. SS-ovci iz zloglasnih Waffen postrojbi išli su od kuće do kuće, ubijajući civile u odmazdu za napad partizana na tu jedinicu. Angelos Kastritis je u masakru izgubio majku, djeda i baku.

"Oni moraju platiti, znate zašto? Zato da sljedeća generacija Nijemaca nauči da kad učiniš nešto loše, moraš platiti," kaže Kastritis.

Deseci hiljada Grka su bili ubijeni tokom rata, a mnogi su umrli od neishranjenosti nakon rata. Njemačka je platila reparacije za nacističke zločine unekoliko zemalja, uključujući i Grčku 1960. Ali, grčki zvaničnici kažu da se još mnogo duguje.

"Prema našim proračunima, dug koji je povezan s njemačkim reparacijama iznosi 278,7 milijardi eura," kaže Dimitris Mardas, grčki alternativni ministar za državne prihode.

Jedan njemački zvaničnik je istaknuo da ta izjava dolazi samo par dana prije nego što Grčka mora platiti ratu svojeg međunarodnog zajma.

"To je pitanje koje ne bi trebalo eksploatirati kao objašnjenje za proračunske deficite u Grčkoj. Ovako izgleda neprikladno i, po meni, je potpuno kriva strategija.Njemačka vlada kaže da to pitanje smatra riješenim i ja to podržavam," kaže Markus Soeder, ministar financija Bavarske.

Grčka je u sukobu s Njemačkom zbog mjera štednje koje je Berlin nametnuo Ateni kao uvjet za zajmove Evropske unije kako bi se spriječio bankrot Grčke. Novi grčki premijer Alexis Tsirpas je rekao da želi pojačati trgovinu s Rusijom unatoč sankcijama koje je Unija uvela protiv Moskve zbog njezine uloge u istočnoj Ukrajini. Grčki trgovci, očajnički želeći prodati svoju robu, podržavaju tu ideju.

"Vjerujem da je ovo prikladno vrijeme da se ukinu ograničenja prema Rusiji, što bi pomoglo da grčki proizvođači izvezu više robe, da se smanji zagušenost grčkog tržišta, a da farmeri i trgovci voćem i povrćem poboljšaju svoju financijsku situaciju," kaže Stefanos Kirlis, iz Udruženja proizvođača voća i povrća.

Analitičari kažu da članice Evropske Unije imaju pravo održavati kontakte s Rusijom tako dugo dok se pridržavaju pravila.

"Grčka ne želi provocirati Evropsku uniju, ali bi mogla vršiti pritisak pokazivanjem da, teoretski, ima alternative kako bi garantirala financiranje ekonomije zemlje," kaže George Tzogopoulos, iz Helenističke zaklade za evropsku i vanjsku politiku.

Obnovljeni zahtjevi za ratnim reparacijama također se doživljavaju kao sredstvo kojim Grčka želi dobiti olakšice na teške mjere koje diktira najjača ekonomija Evropske unije.

XS
SM
MD
LG