Linkovi

Južna Afrika: Dronovima protiv krivolovstva


Jedna skupina španjolskih studenata dizajnirala je vrstu bespilotne letjelice koja može tražiti lovokradice, čak i na mjestima gdje se kriju od promatrača iz zraka.

Od 2008. godine, lovokradice u Južnoj Africi ubili su skoro tri tisuće nosoroga. Međunarodna udruga za očuvanje prirode upozorava da bi ova vrst životinje mogla odumrijeti do 2026. godine.

Iako ne postoji znanstveni dokaz za to, mnogi, uglavnom u Vijetnamu i Kini, vjeruju da se lijekovima na bazi nosorogova roga mogu izliječiti razne bolesti i poremećaji, i zbog toga su spremni puno platiti.

Jedan od velikih problema za čuvare parkova u Južnoj Africi, kaže Arnau Garcia, student aeronautičkog inženjeringa na Politehničkom institutu Catalogne, je lociranje lovokradica iz zraka kad se kriju ispod drveća. On je, zajedno sa studentima i proizvođačem bespilotnih letjelica HEMAV, radio na rješavanju tog problema.

''To smo riješili termalnim kamerama. Koristimo bespilotnu letjelicu koja nosi specijalnu kameru za nadgledanje posebno onih mjesta koja se smatraju ''sumnjivima'' i ona ih zabilježi kao ''vruće točke.'' Kao što vidimo ovdje. Jasno se vide ljudi. Svaki piksel je druge boje, ovisno o tome koliko je mjesto ''vruće,'' kaže Arnau Garcia.

On i članovi njegovog tima dizajnirali su bespilotnu letjelicu od stiropora i s električnim motorom, koja može letjeti pod vjetrom maksimalne jačine od 55 kilometara na sat. Opremljena je nizom elektroničkih uređaja za navigaciju i posmatranje.

''Ima i automatski pilot kojem ukucate zadatak i on zapamti putanju koju treba slijediti. Ima i senzore koji mogu služiti kao mikrofoni ili kamere, ili se mogu koristiti za prikupljanje podataka i otkrivanje prijetnji. A tu je i GPS navigacija za iscrtavanje karte po kojoj ćete znati gdje je letjelica bila i gdje je uslikala svaku fotografiju,'' pojašnjava Arnau Garcia.

Nakon svakog leta, dronovi donose podatke o lokaciji nosoroga, o stanju vode i vegetacije u tom području, kao i o mogućim pozicijama zvjerokradica.

Carlos Ferraz, direktor inovacija kompanije HEMAV, kaže da bi trošak kojeg snose južnoafrički nacionalni parkovi za najam jednog helikoptera mogao ispuniti cijeli zračni prostor bespilotnim letjelicama, odnosno dronovima:

''Postavljanjem bespilotnih letjelica na određena mjesta mogli bi pratiti stanje u čitavom parku u samo nekoliko sati ili nekoliko minuta.''

Ferraz tvrdi da bi, uz maksimalnu brzinu od 90 kilometara na sat i domet od 70 kilometara, dronovi na učinkovit način mogli nadzirati velika područja, za što bi inače patrolama koje traže lovokradice trebalo nekoliko dana.

Južna Afrika: Dronovi bi mogli pomoći u zaustavljanju krivolovstva
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

XS
SM
MD
LG