Linkovi

Švicarska: 3-D tehnologija pomaže u rekonstrukciji mjesta zločina


Da bi bolje razumjeli interakciju svih sudionika u kompliciranim krivičnim slučajevima, policija i tužitelji često pribjegavaju rekonstruiranju mjesta zločina. Jedan švicarski institut tvrdi da napredna tehnologija virtualne realnosti može pomoći u rekonstruiranju događaja u samom trenutku zločina.

Znanstvenici u Institutu za forenzičnu medicinu u Zurichu u Švicarskoj razvijaju tehnologije koje mogu pomoći policijskim istražiteljima, sucima i odvjetnicima da bolje predoče mjesta zločina i čak izvode virtualne obdukcije.

Slušalice Oculus Rift, koje se koriste za video igre, zajedno s posebno izrađenim softwareom nazvanom Forensic Holodeck, oživljavaju mjesta zločina koristeći se ručnim 3-D skenerima. Istražitelji koriste trodimenzionalne slike za rekonstrukciju stvarnog mjesta događaja na osnovu izjava svjedoka i snimaka s nadzornih kamera.

U jednom nedavnom slučaju, ova tehnologija pomogla je tužiteljstvu da dokaže čin naoružanog muškarca, te dovela do njegove osude.

Radiolog Steffen Ross objašnjava kako to funkcionira:

''Skeniramo mjesto zločina, a možemo skenirati i leš, ako se radi o umorstvu, potom unosimo sve podatke u kompjuter i stvaramo virtualno mjesto zločina, što je trodimenzionalan model mjesta zločina.''

Taj software čak može rekonstruirati putanje metka, oslikane crvenim i žutim stupićima.

''Na taj smo način mogli imati puno bolji uvid u putanje projektila nego što smo to mogli vidjeti u dvodimenzionalnom obliku,'' dodaje Steffen Ross.

Još jedna tehnologija razvijena na ovom institutu je robot zvan Virtobot. Forenzičari ga mogu koristiti za izvođenje vrlo detaljne virtualne obdukcije.

Robert Breitbeck, jedan od znanstvenika na ovom institutu, kaže da taj sistem pruža 3-D model ljudskog tijela do najmanjeg detalja:

''Možemo skenirati kožu s uzorkom povrede u boji i točnim proporcijama – dakle, te podatke sačuvamo, a kasnije ih možemo kombinirati s trodimenzionalnim podacima koje koje je policija skenirala kad i mi; onda nam ti 3D podaci služe kao temelj iz kojeg izrađujemo 3D rekonstrukciju ili predodžbu slučaja ubojstva ili prometnih nesreća.''

Oba sistema već su u upotrebi u nekoliko zemalja širom svijeta.

XS
SM
MD
LG