Linkovi

Islamska država poljuljana, ali i dalje ''znatna i okrutna prijetnja''


Izjavili su to visoki zvaničnici američke obavještajne službe, upozorivši osobito na problem Islamske države u Siriji.

Visoki američki zvaničnici upozoravaju da Islamska država i dalje predstavlja ''znatnu i okrutnu prijetnju,'' bez obzira na zračne napade koalicije i borbe na terenu koji nagrizaju njenu moć. Međutim, postoje i indikacije da neprestano granatiranje počinje stvarati trajnije gubitke.

Jedan zvaničnik američke obavještajne službe za Glas Amerike je izjavio da će potez Islamske države, koja priprema ponovno zauzimanje teritorija u Iraku koje je ranije izgubila nakon zračnih napada i ofenzive kurdskih snaga, biti - po njegovim riječima - ''pun izazova pod trenutačnim okolnostima.''

On je dodao da postoje vidljivi znaci nezadovoljstva u redovima pripadnika Islamske države koji bi mogli porasti s porastom pritiska na bojištu.

Usprkos tim prognozama, na prošlotjednom sastanku Senatskog odbora za oružane snage, direktor jednog od ureda obavještajne službe pri Ministarstvu obrane, general pukovnik Vincent Stewart, ostaje oprezan:

''Mislim da će doći do kritične točke kad će situacija morati prevagnuti na jednu ili drugu stranu. Samo još ne znamo kad će se ona dogoditi.''

Sa sve izrazitijom propagandom, Islamska država je oprezna po pitanju pokazivanja ikakvih znakova slabosti.

Direktor Nacionalne obavještajne službe James Clapper:

''Ono što oni pokušavaju je, naravno, stvoriti jednu materiju, jednu suštinu, i, što je možda još važnije, sliku svog kalifata koji će imati globalne proporcije.''

James Clapper tvrdi da određeni dokazi pokazuju da okrutnost ove skupine posustaje, da im novac istječe i da su, unatoč neprestanom prilivu stranih boraca, prisiljeni koristiti regrute.

Zvaničnici američke vojske tvrde da su koalicijski zračni napadi već degradirali Islamsku državu, povrativši 700 do 800 kvadratnih kilometara terena u Iraku.

Ali analitičari poput Christophera Harmera na Institutu za ratne studije, pozivaju na opreznost:

''Ne bismo smjeli miješati taktičan uspjeh sa strateškim promjenama. ISIS još uvijek ima stratešku inicijativu. Dosegli su svoju prirodnu granicu širenja u Iraku. I dalje se šire u Siriji. Nismo ništa učinili da umanjimo njihov teritorij u središtu Sirije.''

Za sada, fokus Sjedinjenih država je na Iraku i pripremi iračkih snaga za kampanju preuzimanja Mosula, možda već u aprilu.

No, tu postoje problemi. Iračkim snagama bi za samostalno lansiranje napada moglo trebati šest do devet mjeseci.

A postoji i rizik slanja američkih pješadijskih trupa.

''Najbolja propagandna pobjeda koju bi mogli dati ISIL-u je da ovo učinimo borbom između Zapada i islama,'' rekao je general pukovnik Vincent Stewart.

Čak i uz pomoć Sjedinjenih država, analitičari su zabrinuti da bi bitka za Mosul mogla biti previše krvava.

A tu je i problem Islamske države u Siriji, gdje, kako tvrde obavještajni službenici, postoji ''puno pukotina.''

Islamska država poljuljana, ali i dalje ''znatna i okrutna prijetnja''
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

XS
SM
MD
LG