Linkovi

Autorica miješane rase otkriva svoj identitet u filmu ''Little White Lie''


Lacey Schwartz odrasla je u jevrejskoj obitelji srednje klase, u gradu na sjeveru države New York. Pretpostavljala je da je ona, kao i većina onih uz koje je odrasla, bjelkinja. No, njen nedavno snimljen dokumentarni film, Little White Lie - Mala bijela laž, otkriva njeno stvarno rasno porijeklo.

U filmu Little White Lie, Lacey Schwartz prikazuje odrastanje u većinski bjelačkoj zajednici u Woodstoku, država New York. Ponekad se pitala zbog čega je njena put tamnija. Prvi put je bilo kad je jedan dečko u vrtiću to prokomentirao.

Lacey Schwartz kaže da se tad osjetila drugačijom, čak i ružnijom od drugih. Bilo joj je neugodno biti izdvojenom.

Kad je svojim roditeljima rekla što se dogodilo, njen je otac izvukao jedan stari foto album i rekao joj da sliči njegovom pradjedu, koji je bio sa Sicilije.

''Nisam shvatila da sam miješane rase sve do 18.-e godine. Jedna od najvećih stvari u mojoj priči, i u ovom filmu, je o moći poricanja. Dok sam radila na filmu, pitala sam se koja je vremenska granica za poricanje i kakva je anatomija poricanja,'' kaže Lacey Schwartz.

Tek na koledžu, kad ju je crnački studentski klub pozvao da postane članicom, sinula joj je prava istina.

Lacey kaže da je tada prvi put u životu osjetila da negdje pripada. I instinkt joj je govorio da je crnkinja. Stoga je odlučila porazgovarati sa svojom majkom.

Njena je majka, prestrašena razgovorom, na kraju priznala da je imala aferu s obiteljskim prijateljem koji je bio crnac. Čak ni Laceyjin otac nije sebi sve te godine dozvolio da prizna istinu.

''Iako je bilo teško, nisam tada osjećala neki gubitak, ali bojala sam se da ću izgubiti oca ako otvoreno razgovaramo o činjenici da on nije moj biološki otac. Mislim da sam se zapravo osjećala zbunjenom, ali to je bilo i veliko olakšanje jer sam saznala zbog čega izgledam drugačije i otkuda samo došla,'' pojašnjava Lacey.

Ona kaže da se publika svih profila može na neki način poistovjetiti s filmom:

''Smatrali smo da je važno da dopremo do različite publike, da prikažemo film na festivalima crnačkog filma, židovskog filma, dokumentarnih filmova, kako bismo pokazali da ovaj film obrađuje rasno porijeklo. Naravno, on obrađuje moj jevrejski identitet, ali je zapravo o obiteljskim tajnama s kojima se svatko može poistovjetiti.''

Autorica miješane rase otkriva svoj identitet u filmu ''Little White Lie''
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

XS
SM
MD
LG