Linkovi

Premijerni koncert ''Glazbenika Sirijske revolucije'' u Carnegie Hallu


Malek Jandali, vrsni pijanist i kompozitor koji je odrastao u Siriji, a živi u New Yorku, u njujorškom je Carnegie Hall-u nedavno predstavio neka od svojih najnovijih djela, posvećena sirijskom narodu.

Trio Maleka Jandalija trenutno uvježbava za jedan važan događaj: njihov debitantski nastup u Carnegie Hall-u, gdje će Jandali, svirač arapske lutnje Abdulrahim Alsiadi i čelistica Laura Metcalf predstaviti nove kompozicije koje je skladao Jandali.

Jandalijeva glazba odaje počast slobodi u njegovoj domovini Siriji i onima koji se odupiru režimu predsjednika Bashara al-Assada, kao i onima koji su pritom poginuli.

''To je njihova glazba. Bio sam inspiriran njihovom hrabrošću, njihovim sjećanjima, njihovom poviješću. I počašćen sam što imam ovu priliku da budem njihov glas,'' kaže Malek Jandali.

On opisuje svoju glazbu, koju je izvodila Kraljevska filharmonija i drugi poznati orkestri, kao ''američku-neoklasičnu'' glazbu - spajajući bliskoistočne ritmove, melodije i strukturu u novim simfonijama, sonatama, komornim djelima i drugim formama.

Izvori sirijske drevne kulture su inspiracije za skladbe koje će izvoditi na koncertu u Carnegie Hall-u:

''Svaka od njih predstavlja jednu priču, priču prekrasnog kontrapunkta između poziva na molitvu s minareta i crkvenih zvona u Damasku, ili dječjeg plača u Homsu,'' pojašnjava ovaj glazbeni umjetnik.

Jandali je objavio i CD-ove njegove nove ''Sirijske simfonije'' - još jedan poklon njegovim sunarodnjacima, rekao je, uključujući sirijsku djecu koja odrastaju u izbjegličkim logorima.

''Postavlja se pitanje: zašto Sirijska simfonija u ovo vrijeme, u zemlji gdje su ljudima neophodni lijekovi, hrana i zaklon? A ja zamišljam nekoga stotinu godina kasnije, tko se osvrće unazad, pitajući se što je sirijski narod radio tokom njihove revolucije...i eto Sirijske simfonije! Stoga, ja na ovaj način pokušavam sačuvati i predstaviti moju kulturu, koja danas biva razarana.''

Premijerni koncert ''Glazbenika Sirijske revolucije'' u Carnegie Hallu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

XS
SM
MD
LG