Linkovi

Pentagon: 39 zračnih udara protiv ISIS-a kod Kobanija u utorak i srijedu


Američko ministarstvo obrane kaže da je nekoliko stotina boraca Islamske Države ubijeno u borbi za grad Kobani, na sjeveru Sirije, uz granicu prema Turskoj. Kako iz Pentagona javlja Victor Beattie, zvaničnici smatraju da bi Kobani, usprkos tome što su zračni udari pomogli kurdskim braniteljima da zadrže svoja uporišta, mogao pasti pod udarom Islamske Države.

Prema objavi Pentagona, ukupno 39 zračnih udara izvedeno je u utorak i srijedu na i oko Kobanija. Američko združeno zapovjedništvo kaže da je 18 udara u srijedu uništilo više borbenih položaja i 16 zgrada koje su držali borci Islamske Države.

Glasnogovornik Pentagona kontra-admiral John Kirby kaže da je Islamska Država ubacivala u velikom broju svježe borce u bitku za Kobani što je koalicijskim zrakoplovima pružilo i više ciljeva.

"Oni su nastavili ubacivati nove borce na Kobani, znači bilo je više ciljeva u i oko Kobanija. Jedan od razloga za toliko mnogo zračnih udara je veći broj islamskih boraca. Vjerujemo, mada je teško dati točan broj, da smo ubili nekoliko sotina boraca Islamske države u i oko Kobanija."

Kirby kaže da se kurdski branitelji žestoko bore da održe grad izvan kontrole Islamske Države i da im zračni udari u tome pomažu.

"Vjerujemo da su im zračni udari pomogli. ISIL još uvijek prijeti kobaniju, ali ga branitelji drže. Ne znači da nema ni neće biti džepova Kobanija koje kontrolira ISIL, to je fluidna situacija, ali naša današnja ocjena je da ga kurdska milicija još uvijek drži."

Specijalni izaslanik predsjednika Obame za Globalnu koaliciju protiv ISIL-a, bivši marinski general John Allen kaže da koalicijski zračni udari i u Iraku i u Siriji za cilj imaju usporavanje taktičkog momenta Islamske Države.

"To se ustvari i dogodilo na nekim područjima mada oni još uvijek održavaju taktički moment drugdje. Recimo u Ameriliju, kod Mosulske brane i kod Hadithe, zračni udari su jako pomogli. Mi se fokusiramo, očigledno, kod Kobanija na zračne udare i humanitarnu pomoć da bi tamošnjim kurdskim borcima pružili priliku za organiziranje na terenu. Ali u pokrajini Anbar, nadamo se da ćemo zaustaviti njihovu taktičku inicijativu i moment koji tamo za sada imaju."

Allen kaže da zračni udari daju Iraku vremena da obuči svoje snage sigurnosti, kao i da se obuče i opreme borci Slobodne Sirije.

Amin Saikal, direktor Centra za Arapske i Islamske studije na Australskom Nacionalnom Univerzitetu, kaže da, usprkos uvjeravanjima Pentagona, borci Islamske Države i dalje prijete Bagdadu.

"Nadajmo se da fokus na Kobani nije skrenuo pažnju koalicijskih snaga sa činjenice da je ISIL sve bliže Bagdadu i da bi, prema nekim analitičarima, uskoro mogao i zakucati na vrata glavnog grada Iraka."

Saikal kaže da vlada novog iračkog premijera Hajdara al-Abadija još nije potpuno funkcionalna, što snagama izvana, poput ISIL-a, daje priliku da eksploatiraju, kako ga naziva, 'politički vakuum' u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG